September 30, 2005

Weekend Baking -"Blitz-Schokokuchen"-



Sorry..I gave this cake a'NEW' name : 'The 200 cake ' * , wait and you'll know why.
Blitz-Schokokuchen - The recipe /Brigitte Magazine

Preheat the oven to 160C...
You'll need:
200 gr chocolate (50%)
200 gr butter
200 gr sugar
200 gr ground nuts
1 ts +1/4 ts baking powder
1 ts vanilla
4 eggs room temp.

Preheat the oven to 160C ,melt the butter+chocolate.Mix the chocolate mixture, add sugar, nuts,baking powder,vanilla, and finally the eggs, beat well after each egg.. pour into a 26cm round baking dish. bake for 40-45 minutes.
mixture is made of:250gr chocolate+160 gr (2/3 cup)cream+55 gr butter

 
Blitz-Schokokuchen taken from Brigitte magazine
 


קוראים לה בכלל עוגת שוקולד-ברק בגלל סימני הברק,של הרעמים.. העדינים שנוצרים על פני העוגה
אז לי לא התקבלו הרבה ברקים למעלה, ובמילא כיסיתי בקצפת ממותקת טיפה, תותים מבושלים וסירופ שוקולד, אבל התקבלה עוגה נהדרת
העוגה עברה אצלנו את כל מבחני הטועמים
יש המון גירסאות של עוגות שוקולד ללא קמח, כשאגוזים/שקדים טחונים מהווים תחליף, זו טעימה במיוחד
מתקבלת עוגה גבוהה, לחה הנחתכת באופן מושלם

עוגת שוקולד ה-200
תבנית אפייה קפיצית קוטר :26
לחמם את התנור לחום בינוני נמוך 160, בנתיים להכין את העוגה
החומרים
מאתיים =200 גרם שוקולד מריר במקור:70% מוצקי קקאו
מאתיים =200 גרם חמאה
מאתיים= 200 גרם סוכר
מאתיים =200 גרם שקדים או אגוזים טחונים שמתי אגוזי מלך טחונים
כפית אבקת אפיה +עוד 1/4 כפית= 1/2 חפיסה
קורט מלח
שקית סוכר וניל
ארבע ביצים גדולות בטמפ' החדר

במידה והתערובת נוזלית מדי, להוסיף טיפה קמח-אני לא הוספתי
ההכנה
.להמיס שוקולד+חמאה על גבי סיר כפול, לא על האש
להעביר לקערה הוסיף: סוכר, אגוזים, א.אפיה, מלח, וניל ובסוף ביצה אחר ביצה. עירוב ידני קצר יספיק
לצקת לתבנית 26 מרופדת בתחתיתה בנייר אפייה
לאפות כ 40-45 דקות אפיתי בדיוק 45 דקות
ליצירת פסי אבקת הסוכר כבתמונה-לגזור פסי נייר ברוחב 1.5 ס"מ
להניח על העוגה לאבק באבקת סוכר בין לבין
ככתוב ציפיתי בקצפת, תותים מבושלים וסירופ שוקולד שהכנתי
 
* This cake original name is Blitz-Schokokuchen ,Blitz in German means lightning.If you don't put any topping above the baked cake you can make white stripes all over ..like lighting in the sky

September 29, 2005

Weekend Baking - Honey cookies **

Honey cookies
 

Honey cookies

For 30 cookies you need:
100 gr butter,1/3 cup brown sugar, 1 egg
1/4 cup honey
1 3/4 cups all purpose flour
1/2 ts baking soda
1/2 ts cinnamon
1/2 ts clove
1 TS milk

H O W
Mix :butter+sugar+honey+egg+milk.
In another bowl mix:flour+ baking soda+ cinnamon+ clove.
Add flour mixture to the butter mixture,mix toghter with a wood spoon.
chill the dough for few hours.Leave the dough for about 20 min. to become softer a bit.
Roll balls (1 ts),(makes 30 balls), bake them for 10-11 min. in 180C (350F)
after few min. roll them in powder sugar.


דובשניות
אלו דובשניות שאני מכינה כבר מס’ שנים, קלות מאוד להכנה
הבצק שהה אצלי מס’ שעות במקרר, אבל הוצאתי מהמקרר שיתרכך לפחות 20-30 דקות לפני הגילגול לכדורים
המתכון הזה הפך פופולרי מאוד בכל פורומי האוכל בארץ, ומוכן בהמונים מידי שנה בראש השנה

דובשניות
הכמות כ- 30 דובשניות
עוד אחד ממתכוני סבתא
החומרים
מאה גרם חמאה
שליש כוס סוכר חום
ביצה
רבע כוס דבש
כוס ושלושת רבעי כוסות קמח
חצי כפית סודה לשתיה
חצי כפית קינמון
חצי כפית ציפורן
כף חלב

ההכנה
לערבב חמאה+סוכר+דבש+ביצה+חלב
בנפרד לערבב את הקמח+אבקת סודה לשתיה ותבלינים
להוסיף תערובת קמחים לקערת נוזלים, לערבב בכף עץ
לצנן מס’ שעות במקרר
להוציא מהמקרר. לאחר כ – 10 דקות (שהבצק יתרכך מעט) ליצור כדורים בכמות: כפית גדושה של בצק
לאפות בחום 180 כ- 10-11 דקות
לבזוק אבקת סוכר כשחמים


Weekend Baking - White Chocolate Sweet Potato Cake

White Chocolate Sweet Potato Cake
 



This is The filling...

Yes, 4 layer ..!!




The Cake is baked..





sorry,I removed the skin before baking.. :-(, They burn a bit..
White Chocolate Sweet Potato עוגת בטטות ושוקולד לבן
2 pounds sweet potatoes (about 3)
1 1/4 cups vegetable oil
Unsalted butter, for pans
2 cups cake flour (not self-rising), plus more for pans
4 large eggs
2 cups sugar (1 3/4..is enough)
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon salt (1/2 )
1 tablespoon ground cinnamon
1 teaspoon ground nutmeg
2 teaspoons pure vanilla extract
3 tablespoons brandy
1 1/2 cups unsalted macadamia nuts, toasted, coarsely chopped
1 pound white chocolate
2 cups heavy cream

H O W:
1. Heat oven to 400°. Coat potatoes with 1/4 cup vegetable oil
and place on baking sheet. Bake until tender, 30 to 40 minutes. When cool enough to handle, remove skin, and mash flesh with a fork into coarse purée.
2. Lower oven temperature to 325°. Butter two 8-by-1 1/2-inch round cake pans, dust with flour, and set aside. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, beat eggs and sugar together on medium-high speed until light and fluffy, about 5 minutes. Add remaining 1 cup vegetable oil; beat on medium speed until well combined. Add the cooled sweet potatoes; mix until combined.
3. Sift together cake flour, baking powder, salt, cinnamon, and nutmeg; mix into sweet potato mixture. Mix in vanilla and brandy until combined. Remove batter from mixer; fold in 1 cup macadamia nuts by hand.
4. Evenly distribute cake batter into prepared pans, and transfer to the oven. Bake until a toothpick inserted into center comes out clean, 40 to 45 minutes. Let pans cool on a wire rack 10 minutes. Invert cakes onto rack; cool completely, about 1 1/4 hours.
5. Meanwhile, chop white chocolate into small pieces; set aside. Bring 1 cup cream to a boil; pour over chocolate, whisking until chocolate is melted. Chill for 30 to 40 minutes.
6. When chocolate mixture has cooled, pour remaining cup cream into an electric mixer; whip on medium until soft peaks form, about 3 minutes. Fold whipped cream into chocolate mixture until fully incorporated.
7. Cut each cake layer in half horizontally, creating four layers. Spread 2/3 cup chocolate frosting on one layer, then stack next layer on top, and frost. Repeat frosting-and-stacking process until each layer is frosted. Spread remaining frosting on sides and top of cake. Arrange remaining 1/2 cup macadamia nuts on top of cake, and serve. recipe is
here
I used a larger pan= 24 cm,SO i baked it for 65 minutes.
2 pounds sweet potatoes (about 3) .

September 28, 2005

Granola Bars












Granola Bars גרנולה ברס /donogh.comIngredients:3 cups rolled oats
1 cup nuts, coarsely chopped
1 cup dried fruit
1 cup raw unsalted sunflower seeds
1 can sweetened condensed milk
1/2 cup butter, melted
Directions:Combine all ingredients in a large bowl and mix well.Line a 10 x 15 inch baking pan with foil and grease the foil. Spoon batter into the pan. Bake at 325 degrees F. for 25 to 30 minutes, until golden brown.
Cool slightly, remove from pan, peel off foil and cut into bars.
מתכון מוכן להדפסה-בעברית:גרנולה ברס








חטיפי גרנולה פריכים-גרנולה ברס
מתכון מאוד פשוט, מזכיר את הגרנולה ברס הקנויים בעלי טעמים מגוונים
ניתן ליצור מגוון טעמים בכל פעם, ע"י שימוש שנגוון פרי יבש/אגוזים.--פחות מומלץ לשים שזיפים/תמרים
כנראה אכינם שוב השבוע

חטיפי גרנולה פריכים
לחמם תנור ל 160 מעלות ולגשת להכנה

החומרים
שלוש =3 כוסות שיבולת שועל --לא מהירת הכנה
כוס אגוזים קצוצים גס
כוס פרי יבש - אני שמה מישמש/צימוקים/חמוציות יבשות ממותקות,אני חולטת כל פרי מלבד החמוציות ומייבשת
כוס גרעיני חמניה קלופים
שתי=2  שפופרות חלב מרוכז או פחית אחת של ארבע מאות גרם חלב מרוכז
מאה ועשרים =120 גרם חמאה, מומסת

:ההכנה
.לערבב היטב את כל המרכיבים
לרפד תבנית בגודל 37 על 25 ס"מ, בנייר אפייה
.לצקת את העיסה ולשטחה בתבנית
.לאפות 25-30 דקות ב 160, עד שזהוב
לצנן מעט,להוציא מהתבנית , יחד עם נייר האפייה, לחתוך למלבנים
אני אוהבת להגיש כל יחידה ארוזה בנייר שעווה, כשהקצוות מגולגלות כסוכריה -מתקבלים כמו בתמונה באתר
.חטיף אנרגיה טוב, לעבודה, לילדים, במקום ארוחת בוקר
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com