October 29, 2005

**ליקר השזיפים של אמא

 

Colonial American Thanksgiving,Classic Thanksgiving,Old-Fashioned Gingerbread, Thanksgiving Barbecue
Chocolate: Health Food or Health Fad? by Stephanie Zonis ,No Tandoor? No Problem. by Monica Bhide

Index of
Breads , a recipe for Danish Aebleskivers ,Diwinet new newsletter .
"Chef's dishes are
low in calories, high in flavor.." Eaglebrand Newsletter ,"Certain Vegetables, Herbs Have Anti-Cancer Traits, Studies Say ". Reis recipes from Germany. I love This site. ! and this ,they are not "marzipan babies" ..."The babies are made of Polymer Clay or Resin -- They are not edible!" + This one !Do it yourself: Pie-making made easy ,BakingSchool2 -nice Breads pictures! and more..
Home-made Plum liqueur-Mom's Recipe: ליקר שזיפים של אמא שלי
"you need

1 kg. of pitted European Plums,
 500ml vodka or any other shnaps ,
300 gr sugar
After 4-5 weeks you separate the plums and enjoy eating them.. and the liqueur -store in a bottle."
Thank Mom, we love your liquer !












It looks good.. but I have to bake it first - 1 hour -400F





My First Mamoul.. מעמולים

My First Mamoul.. מעמולים
This recipe is great ! not to sweet, very easy to make and bake.
  
The cookies were made by hand (I have no Wooden Mamoul Molds ]












Nassar: ..."it makes one of the best maamoul dough"





















Mamoul- Traveler's Date Cookies by Jeffrey Alford and Naomi Duguid

from Home Baking (Artisan, 2003)"Makes 2 dozen cookies
Like shortbread in Scotland, these cookies, called mamoul, are found everywhere in Lebanon and Syria. They're rich semolina cookies shaped around a date paste ... "
Ingredients
FOR the cookies
1/2 teaspoon active dry yeast
1/4 cup lukewarm water
1 tablespoon orange flower
water
1 large egg
1 stick unsalted butter, melted and cooled to lukewarm
1 1/2 cups coarse semolina (a coarse grind, like polenta, not fine semolina flour)
2 tablespoons sugar
1/4 teaspoon salt
1 cup all-purpose flour
Milk for brushing
FOR THE FILLING

3/4 cup honey dates
3 tablespoons sugar
1 1/2 teaspoons orange flower water
1 1/2 teaspoons rose water

Method
1. In a large bowl, dissolve the yeast in the water. Stir in the orange flower water, egg, and melted butter. Add the semolina and stir in, then sprinkle on the sugar and salt and stir. Add the flour and stir and turn to combine until crumbly but holds together when squeezed. Cover with plastic wrap and let rest for 1 hour.
2. Place all the ingredients in a food processor and process to a paste. Transfer to a bowl and set aside, covered.
3. Place a rack in the center of the oven and preheat the oven to 350°F(175°C). Set out an 18-by-12-inch baking sheet near your work surface.
4. To shape the mamoul (see Note below), use a tablespoon to scoop up a full level tablespoon of dough. Place it in the palm of one hand and use the thumb and fingers of the other hand to flatten it into a nearly 3-inch-diameter round. Scoop up 1 1/2 teaspoons of the filling and place it on the center of the round. Pull the edges up to cover the filling, then roll the cookie lightly between your palms to make a ball. Place seam side down on the baking sheet. Repeat with the remaining dough and filling, placing the cookies about 1/2-inch apart. Prick each cookie decoratively with a fork. Brush the tops with a little milk.
5. Bake until touched at the edges with golden brown, 20 to 25 minutes. Transfer immediately to a wire rack to cool.


NOTE: We give instructions here for round mamoul decorated only by pricking with a fork. In Syria and Lebanon, and in some specialty grocery stores in North America, you can find elaborately carved mamoul molds. If you have a mold, oil it with olive oil and then oil again lightly every 3 or 4 mamoul. Fill the mold almost full of dough and use your thumb to press down in the center. This will make a hollow in the center and will also give you thin walls of dough around the edges. You may need less filling, say 1 teaspoon each. Place the filling in the center, then fold the thin walls over and pinch off any excess dough. Pull the shaped mamoul gently from the mold and transfer to the baking sheet, decorative side up. Repeat with the remaining dough and filling.
Recipe is
here +Indira's Ma’amoul (Dates Pistachios Filled Cookies) Thanks indira your cookies are wonderful!















* I didn't add orange flower water

מעמול
ל- 24 יחידות
:בצק
חצי כפית שמרים יבשים
רבע כוס מים חמימים
ביצה אחת מס' 1
מאה וחמישה עשר -115 גרם חמאה מומסת, פושרת
כף מי ורדים (במקור מיי פריחת תפוז) כוס וחצי סולת
שתי כפות סוכר
רבע כפית מלח
כוס קמח = 140 גרם
חלב להברשת המעמולים לפני האפיה
:מלית
שלושת רבעי כוס עד כוס תמרים קצוצים דק מאוד רצוי מג'הול או אחרים רכים-3 כפות סוכר
כפית וחצי מיי פריחת תפוז-שמתי מים רגילים
כפית וחצי מי ורדים
:ההכנה
את הבצק ניתן להכין ידנית בקלות:בקערה גדולה להמיס שמרים במים החמימים, להוסיף מי ורדים, ביצה וחמאה פושרת (מומסת), להוסיף בבחישה סולת. להוסיף סוכר ומלח ולבחוש היטב. להוסיף קמח, לערבב עד יצירת בצק (אני לשה אותו דקה או שתיים), לכסות ולהניח לשעה כמעט לא תופח. את חומרי המלית ניתן להכין ידנית, פשוט לקצץ דק מאוד או במעבד מזון -אני מכינה ידנית, הכמות לא גדולה

.לחמם תנור לחום 175 ועכשיו להכין את המעמולים

ליטול כמות של כף בצק, לגלגל לכדור, לשטח דק לשים כפית מלית לסגור לכדרר לכדור, לדקור ולשים בתבנית, כך להכין את כולם, ניתן להכינם מאורכים, להבריש כל אחד במעט חלב. כל המעמולים נכנסים לתבנית הגדולה של התנור (בשורות של 4 על 6 ), לדאוג למרחק בינהם

לאפות 20-25 דקות בתנור החם -175 מעלות, להוציא ולצנן על רשת, אני מאבקת אבקת סוכר לאחר דקות ספורות. לשמור בכלי אטום טעים

October 27, 2005

Large poppy seed crescent +Brownies


Ive baked today again.. This Plum Cake [The Best Ever] with the plums above..New Recipe Halloween /Autumn :Witches Brooms-funny, Pumpkin Chocolate Chunk Cookies ,all about Pumpkin-Why Eat It ,A recipe for Sour Cream-Maple Bread,and Chilly Day Apple Cake ?!
some
Breads from Uzbekistan .- date-shaped semolina dessert cookies from TURKEY ,mamoul + (2 recipes)
Once again I baked those Brownies - we love them so !





A Danish Bread ...
Large Poppy Seed Crescent
(Birkeshorn, stort)

A light and tender bread, suitable both for breakfast and afternoon tea..
Ingredients:300 ml milk
25 g yeast (12 g if dry)
1 egg yolk
1½ tsp salt
ca 600 g white flour
1 egg white for brushing
100 ml poppy seed
Method:
Heat the milk to lukewarm and mix in yeast, egg yolk .. Full
recipe









October 25, 2005

Bagels + Paul* is working for me..בייגלה












We love those bagels, before you Read the recipe.. I have to warn you..
It's a very easy recipe ,and very tasty too ! ;-)
Arabic Bagels
10 Bagels You need:
4 ts dry yeast (or 28 gr=1 oz fresh yeast)
1/3 cup warm water
1 1/2 ts sugar
----------
1 kg bread flour (or all-purpose flour )

2 1/2 cups warm water (+ 1/4 cup if you need)
2 ts salt
----------
sesame seeds
----------
H O W
In a small bowl, dissolve the sugar + 1/3 cup of water and the yeast,let it stand for 10 minutes ( until it gets frothy).
Using an electric mixer mix: flour,yeast mixture and 2 1/2 (or 2 3/4) cups of warm water. slowly beat for 10 minutes.
Place the dough in a greased bowl, Cover ,allow it to rise for 1 hour( until the dough has doubled) .
After rising, punch the dough down add the salt and knead it several times.
Divide the dough into 10 pieces ,and make 10 balls.. let them rest for 5 minutes.
To shape the Bagels:Take every ball,make a hole through the middle with a finger and then pulling at the dough around the hole to make the bagel .
You should know :Not every bagels will be perfectly shaped .. :-)
Use 2 bowels: One with water, the other with sesame seeds .
Soak every Bagel in the water,then put it in the sesame seeds bowl.
Place the bagels apart on a baking sheet. Let them rise for 30 minutes.
In the meantime,preheat the oven to 250C (500F).
Bake the Bagles 10 minutes in turbo* heat oven.

* Turbo in hebrew : a build-in 'ventilation' system', using to increase the heat whill baking ,I use this for baking bagels, in my DeLonGhi oven. [It means the 'Fan' is ON]


















* Paul is my Old Mixer..! I think he's very old,but works fine ! (Was My sister's)-


slashfood.com:Hebrew sesame bagels with step-by-step photos כתבו על הבייגלה








בייגלה ערבי - המתכון הערבי המקורי כפי שהתפרסם בפורום האוכל של אורט
מה צריך
שלושים גרם שמרים טריים או 10 גרם שמרים יבשים שזה ככף שמרים יבשים
רבע כוס מים פושרים
כפית וחצי כפית סוכר
ק"ג קמח רגיל
שתיים וחצי כוסות מים פושרים
שתי כפיות גדושות מלח
שומשום

:אופן הכנה
בקערית קטנה ממיסים את השמרים ברבע כוס מים פושרים + הסוכר ונותנים לזה לתסוס/לתפוח כעשר דקות
בקערת המערבל נותנים את הקמח, השמרים התוססים ושתיים וחצי כוסות מים פושרים ומעבדים עם וו הלישה במשך עשר דקות במהירות איטית
מניחים לבצק לתפוח כשעה,ניתן כמובן גם ללוש ידנית
לאחר שההבצק הכפיל את נפחו, מוציאים לו את האויר, מוסיפים את המלח ולשים שוב
מחלקים את הבצק ל-10 חלקים שווים ומכדררים מהם כדורים
מניחים את הכדורים ל-5 דקות
משחילים אצבע באמצע כדור, מנופפים בתנועת הולה הופ על האצבע וכך נוצר חור הבייגלה. מותחים אותו לגודל גדול, בערך שיבר קוטר
מכינים בצלחת עמוקה מים פושרים ובצלחת שניה שומשום. טובלים כל כעך במים ומיד בשומשום
.מניחים לתפוח כחצי שעה נוספת
אופים בתנור לוהט של מאתיים וחמישים מעלות צלסיוס בין עשר לחמש עשרה דקות. הצבע צריך להיות בהיר מאוד
ניתן לאכול בליווי זעתר, מלח, סומק, או מטבל של שמן זית עם חומץ אורז ושום, או סתם כך מקור המתכון
גן עדן (פורום האוכל אורט) עפ"י סלווה ויוסוף
המתכון הזה תמיד מצליח, מתקבלים בייגלה רכים שניתן למלא ,לקחת ככריכים וגם להקפיא בהצלחה.לשמירה על טריות מומלץ להחזיק במקפיא גם לאכילה למחרת
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com