November 27, 2005

New Blogs, New Food photos and more..*

clabbergirl new newsletter is Here + American Heritage Baking + Kosher Cuisine with Marcy Goldman . Gingerbread People Cookies - Here and Raspberry Strippers ..



Here are some dishes I've got for MY Birthday .. ! I love Mom's food so much ! and new spices.. the left one is for seasoning Fish,Sorry I realy can't stop smelling them.. ! :-)




You can read about "jambonneau" - Here


The time has come to get your goat milk and more-December 01, 2005By Marlene parrish, Pittsburgh Post-Gazette .

Eaglebrand- new newsletter ,Design your own Christmas cardsCoffee Perks Up Short-Term Memory

*Bread Recipes -are Here
*Playing with patterns ...
*Renaissance Culinaire - Amber P.- A great site I love ! *Wussel Bread, yeast and dough + croissant
*Pate a choux and much more.
*40 Cookie Recipes - Here [ Raspberry-Coconut Bars]
Backen mit Kaffee from Germany. Chunky Chocolate-Jam Bars - recipe.
CANDY-STRIPE COOKIE STICKS
recipe. Gingerbread Boys recipe ."Favorite Chocolate Recipes" are Here. And-"Quick Breads, Easy Presents"
This
cornbread looks good ! look at the Chocolate Cloud Cake
Global Gastronomy -Recipes and information about food around the world
Scoville scale and here


A Blog full with Cookies !!!-Anna,Austin,Texas,United States.
Do it yourself:gingerbread carousel -Ginger, spice and everything nice-
Sunday, November 27, 2005By Marlene Parrish, Pittsburgh Post-Gazette

Anat s.[Ort - Israel] is visiting The "OLD CITY" + here !
Beer Bread II -
Beer Bread This one looks Great ! , Thanks to "Kevin's Cucina"


chicken Liver in 15 minutes..




Baking this Bread again..
Mom's wonderful stuffed cabbage
A fresh new Blog was born this month, It's Sailu's Food - Indian Recipes and much more.Welcome sailu ! ;-)I'm hungry now..
Another great Blog is
here - Food Chronicles
Food news, reviews and stories from far and wide
-
Love your cookies Too !


"People who enjoy what they are doing invariably do it well." --
Joe Gibbs

November 26, 2005

IMBB/SHF - Cookie-Swap-The Black And White Bar חומיות שחור לבן




The Black And White Bar
Chocolate layer:1/2 +1/8 cup flour
1/4 ts baking powder
1/8 ts salt
2 eggs
1 cup sugar
2 oz chocolate (melted)
1/2 cup (=120 gr)butter,melted and cooled
1 ts vanilla extract

Sponge layer:1/2 cup flour
1/4 cup sugar
1/4 ts baking powder
1 egg, separated
1/8 ts salt
1/4 cup light corn syrup
1/2 ts vanilla extract
1/6 cup milk
1 TB butter (=15 gr)

Frosting (at the end of the recipe) .
Oven - 350F 9x7 in Pan

Chocolate layer:
Combine flour+baking powder+salt.
Beat eggs slightly. Gradually add sugar,melted chocolate,butter and vanilla.
Blend in dry ingedients. spread in pan.

Now make the sponge layer:
Combine flour,sugar +baking powder.
Beat egg white and salt until foamy.Add 1/8 cup syrup ;beat until stiff.
Beat egg yolk,1/8 cup syrup+ vanilla.
Heat milk and butter to boiling ; add to yolk mixture.
Blend in dry ingredients. Fold into egg white.
Spoon over brownie mixture.
Bake at 350F (180C) for 40 minutes. Cool. Frost.
Frosting
Mix: 1 oz butter + 1 1/2 TB cocoa + 1 oz chocolate+ 2 TB yogurt or sour cream.
Cook until the mixture starts boiling. Turn off heat and add 2 1/2 oz powder sugar (=50 gr) -(or fine sugar) Frost the cake.
Bon-Appetit !

The cookie- swap recipe collection תחרות העוגיות כל המתכונים בקישור

November 25, 2005

חומיות בשלוש שכבות











  חומיות בשלוש שכבות של רות סירקיס-המתכון

הצילום על הכריכה וגם בע"מ 32-3 בפרק החומיות
מתכון ותיק שהכנתי לפני שנים, כשהספר היה בבית הורי, תמיד הכנתי כמות כפולה בתבנית גדולה, הפעם, הכנתי את הכמות המקורית
טעים מרשים
חתכתי קטן קטן

חומיות בשלוש שכבות
שלושים ושתיים עוגיות או יותר, תלוי בגודל הנחתך

שכבה תחתית
חצי כוס קמח רגיל
רבע כפית סודה לשתיה
רבע כפית מלח
כוס שיבולת שועל להכנה מהירה
חצי כוס סוכר חום - או לבן
מאה גרם חמאה מומסת

שכבה אמצעית
שלושים גרם שוקולד מריר ,מומס
חמישים גרם חמאה מומסת
שלושת רבעי כוס סוכר
ביצה
שני שליש כוס קמח רגיל
רבע כפית אבקת אפיה
רבע כפית מלח
רבע כוס חלב
חצי כפית תמצית וניל
חצי כוס אגוזים קצוצים

ציפוי עליון – בהמשך

תבנית אפיה: 27.5X 17.5 , השתמשתי בתבנית של טוסטר בערך 17 24

:הכנת שכבה תחתית
לנפות קמח+סודה לשתיה+ומלח
לערבב עם שיבולת שועל וסוכר
לקצת פנימה חמאה מומסת, לבחוש היטב
להדק את התערובת לתחתית תבנית האפיה
לאפות בחום בינוני 180 משך 10 דקות

הכנת שכבה אמצעית
לערבב יחד שוקולד מומס+חמאה מומסת (המסתי אותם יחד) + להוסיף סוכר
להוסיף ביצה ולבחוש
לנפות יחד: קמח+ אבקת אפיה ומלח. להוסיף לתערובת השוקולד, לסרוגין עם החלב והוניל
לבסוף להוסיף את האגוזים
למרוח על השכבה הראשונה האפויה
להחזיר לתנור לאפות בחום בינוני עוד כ – 25 דקות. לצנן

להכנת ציפוי עליון
לשים בסיר קטן
שלושים גרם שוקולד מריר + 30 גרם חמאה, לבחוש ולבשל על להבה נמוכה עד שנמס
להסיר מהאש ולהוסיף כוס וחצי (אני שמתי כוס) אבקת סוכר + כפית תמצית וניל
להוסיף קצת מים חמים ליצירת תערובת נוחה למריחה (הוספתי מים חמימים מהקומקום
לזגג את העוגה הצוננת
לחתוך למרובעיות ולקשט באגוז, אגוז מלך כמו במקור או פקאנים כמו שאני

November 24, 2005

Mom's Orange Cake עוגת התפוזים של אמא

Mom's Orange Cake עוגת התפוזים של אמא



My mom's Orange Cake

I've baked this cake on AUG. 2005. I hope to bake this one this week again..
My mom ,used to bake this Orange cake years ago,when we were kids..
This cake is easy to make,low in fat, light,soft and very good.
You need :
4 eggs
3/4 + 3/4 cups sugar (1 1/2 at all)
1/2 cup oil
3/4 cup orange juice (=2 large oranges)
2 cups flour
1 3/4 tsp baking powder
the peel of 1
orange

The baking pan you need: A teflon tube pan=baba pan(oil it and powder it with flour)
How :
Preheat oven to 180C (350F)1. Separate the eggs.
2. whip the egg yolks with 3/4 cup of the sugar, add 1/2 cup of oil & the orange peel.
3. Add in the orange juice alternately with the flour (mixed before with the baking p.)
4. whip the egg whites in a mixer bowl, add the rest of the sugar,and mix for few min.
5. Fold this carefully into the cake mixture.
6. Pour the mixture into the prepared pan,and bake for 50 minutes ,or until a wooden pick inserted in center comes out clean.
7. Cool completely on wire rack,dust with powdered sugar.

Bon-Appetit

עוגת תפוזים של אמא-המתכון


באחד מימי פסח, ישבתי עם אמא,וביקשתי כמה מתכונים, למשל את הקניידלך שלה,איזו עצה עם בצק שמרים מסויים וגם , אם כבר את עוגת התפוזים שלה
עוגת התפוזים שהיתה מכינה הרבה בילדותנו
עוגה צהבהבה, לחה וטעימה מאוד.אני בטוחה שרב הגירסאות הקיימות דיי דומות, אבל הנה הגירסא של אמא
אקדים ואומר, שלמען מתן המתכון, אמא הוציאה את מקורו, פנקס קטן ולבן, שצורף לדבריה פעם לעיתון ידיעות, ובו היה תפריט לכל יום + מתכון מומלץ
המתכון פורסם שם תחת 29 נובמבר, כ"ח חשון 1959
שנים מאוחר יותר ראיתי משהו דומה במגזין גרמני, משהו כמו 'ואס אסאן וויר הוייטה
אני כותבת את המתכון הותיק כלשונו, בסוף הערות שלי

עוגת התפוזים
הפרידי 4 ביצים
הקציפי 4 חלמונים + 3/4 ספל סוכר
הוסיפי 1/2 כוס שמן ואח"כ לסרוגין 3/4 ספל מיץ תפוזים
ו- 2 ספלים קמח תופח מעצמו
הקציפי בקערה נפרדת את 4 החלבונים עם 3/4 ספל סוכר (מלבד הסוכר הנ"ל), והכניסי לתוך העוגה
הכניסי לתבנית ואפי על אש בינונית
זהו, סוף ציטוט

אמא טוענת שאפו את זה בסיר פלא, ולאפות 3/4 שעה בתנור, ולהוסיף כ-2/3 אפיון
הערות שלי
השתמשתי בכוסות מדידה ולא ספלים.. אבל בטוח שיצליח עם ספלים גם
השתמשתי בביצים מס' 2 , כי פשוט נגמרו לי מס' 1, וכדאי לשים אותן (אחרת אולי יגלוש מהתבנית
שמתי קליפה מגוררת מתפוז
שמתי את כמות המיץ המצויינת= 2 תפוזים גדולים
שמתי כפית+ 3/4 אבקת אפיה, לקמח הרגיל
הקצפתי לא מעט את החלבונים עם הסוכר
אפיתי בתבנית טבעת מטפלון
אפיתי 50 דקות בדיוק ב180
לאחר הצינון (ושיחרור עדין של הדפנות עם מרית)העוגה שוחררה בקלות מהתבנית
העוגה תפחה מאוד וגבהה , מעבר לגבולות התבנית
היא נראת ככלה, בזוקה אבקת סוכר דק

November 23, 2005

The winter is here - new links

Rustico Newsletter Vol. 36[+recipes]
Worth1000.com [great!]
left- My sister's cooking ..!










"Cooking Survival Guide: Essential tools, skills and recipes for beginning cooks"
"Even at home, B&B breakfast dishes are wonderful to wake up to"
I realy don't know what is this...
teatime - Mine's great blog.
Food & Drink - Timesonline !
Thanksgiving, Part 2: Save some leftovers for new comfort food[Sweet Potato Pancakes]
williams-sonoma's Bread recipes.
CARROT AND ORANGE CAKE
The pigeon:"I'm hungry..."
I'm dancing can't you see?..
"Women like sugar, men like meat "-ALBANY, N.Y. (AP)
"Torta al Cioccolato" and more recipes- Luke Palladino, chef/owner of Specchio..[
more]Turkey Tips 2005 ,
Ruth's Pumpkin Mousse Cheesecake












I've found this old notebook..many years ago it was my sister's Recipe notebook..[Hand-made by me.]:-)

November 22, 2005

Orange and semolina mousse קציפת סולת ותפוזים


Fresh,no eggs at all, a tasty dessert in 5 minutes...


Orange and semolina mousse קציפת סולת ותפוזים
3 cups Orange juice
1 TB lemon juice
6 TB sugar
1/2 cup semolina
Cook the orange juice until it boils .
Add sugar, mix
Add the semolina, mix and cook for 6-8 minutes ,on low flame.
(Let the mixture cool for 5 minutes)
Put the mixture in a mixer bowl ,add the lemon juice, mix until the mixture is double or X3 then it was..serve, or let cool and eat it later.



The orange and semolina mousse recipe is taken from This Book







קציפת תפוזים וסולת
החומרים
שלוש כוסות מיץ תפוזים (או תות/פירות יער) טרי או מוכן מתרכיז קפוא
כף מיץ לימון
שש כפות סוכר
חצי כוס סולת

ההכנה
מרתיחים את המיץ
.מכניסים בהדרגה את הסוכר והסולת בבחישה
מרתיחים 8-6 דקות על להבה נמוכה
מעבירים את התערובת לקערה גדולה
מוסיפים מיץ לימון
טורפים במיקסר/מקצפה עד שהתערובת גדלה פי 3 בנפחה ונעשיית קלילה
יוצקים לכלי הגשה גדול או לכלים אישיים
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com