February 25, 2006

"bejgli" - Walnut and Poppy Seed Rolls From Hungary




This Recipe is from the Book-Hungary (Culinaria) , I bake those rolls for years ,as we love them very much, here are some more versions for this cake:
* Diós és Mákos kalács (bejgli) - Walnut and Poppy Seed Milk Bread
* One more recipe from Hungary + this.

Dios es makos beigli גלילות פרג ואגוזים מהונגריה
makes 4 rolls
For the dough:
1 ts sugar
1/2 cup=120 ml milk
15 g compressed yeast
1/3 cup =50 gr confectioner's sugar
500 gr flour
200 gr butter (or 100 gr butter+100 gr lard)
2 eggs
1 ts grated lemon zest
(pinch of salt)
1 TB vanilla sugar
For the nut filling:
1/2 cup milk= 100 ml
100 ge superfine sugar
1 TB vanilla sugar
1 ts grated lemon zest
3 TB raisins (=30 gr)
pinch of cinnamon
250 gr ground nuts
3-4 TB honey [or 1-2 apples or 2-3 apricot jam]
For the poppy seed filing:

1/2 cup milk =100 ml
250 gr confectioner's sugar
1 TB vanilla sugar
250 gr ground poppy seeds
3 TB raisins (=30 gr)
1 ts lemon zest
4 TB honey

1 egg yolk for glazing
H O W
Disolve the sugar in the lukewarm milk, then add the yeast. mix the remaining dough ingredients with the yeast mixture, and knead thoroughly.
Cover the dough and leave to rise for 30 minutes.
To make the nut filling-put the milk in a pan with the sugar and vanilla and bring to a boil. add the lemon zest, raisins, cinnamon,nuts and honey (or peeled, grated apple or apricot jam)
For the poppy seed filling -mix the milk with the confectioner's sugar and vanilla, bring to the boil and add the poppy seeds and raisins. simmer for a few minutes, stirring constantly, then remove from the heat and stir in the lemon zest and honey.
Divide the dough into 4 ,and roll out each piece into 12 X 14 inches (30X 35 cm).
spread the dough with the nut or poppy seed filling and roll up lengthwise,ensuring that the rolls remain firm.
Grease a baking sheet and carefully tranfer the rolls onto the sheet and brush with egg yolk.
Bake in a preheated - 350 F (180c) oven until golden brown (30 minutes +-).
remove when cool.Yes, egg yolk makes the rolls yellow.


Poopy seed filling..








The dough and the nut filling..


גלילות פרג או אגוזים הונגריות
Rain Forest Sounds



Playing Now on the radio - I love this song :
I CLOSE MY EYES AND COUNT TO TEN /Dusty Springfield

It isn't the way that you look
And it isn't the way that you talk
It isn't the things that you say or do
Make me want you so
It is nothing to do with the wine
Or the music that's flooding my mind
Full song on the net

Mom's recipe Cards [1970 - Sheraton Hotel recipes]
Here
Chef simon- Here + Recipes
Clifford A. Wright Recipes - Here
Greedy Goose Blog - Here


רולדת פרג/אגוזים הונגרית

הכמות:4 גלילות

:לבצק
כפית סוכר
מאה עשרים מ"ל חלב
חמישה עשר גרם שמרים יבשים
חמישים גרם אבקת סוכר
חמש מאות גרם קמח לבן
מאתיים גרם חמאה
שתי ביצים
מעט קליפת לימון מגוררת
כף סוכר וניל

:למלית אגוזים
מאה מ"ל חלב
מאה גרם סוכר דק או אבקה
כף סוכר וניל
מעט ק.לימון
שלושים גרם צימוקים
קורט קינמון
מאתיים וחמישים גרם אגוזים טחונים
שלוש עד ארבע כפות דבש או ריבת משמש

למלית פרג
מאה מ"ל חלב
מאתיים וחמישים גרם אבקת סוכר
כף סוכר וניל
מאתיים וחמישים גרם פרג טחון
שלושים גרם צימוקים
קליפת לימון מגוררת
ארבע כפות דבש

ביצה או חלמון לזיגוג הרולדות לפני האפייה

ההכנה
להמיס סוכר בחלב פושר,להוסיף שמרים
להוסיף יתר מרכיבי בצק וללוש לבצק גמיש
להתפיח כ- 30 דקות

למלית אגוזים
להרתיח חלב+סוכר+ס.וניל.להוסיף ק. לימון,צימוקים,קינמון,אגוזים ודבש
למלית פרג
לערבב חלב+סוכרים ולהביא לרתיחה
להוסיף פרג וצימוקים. להרתיח מספר דקות בבחישה
להסיר מהאש, להוסיף דבש וק.לימון
הכנת הגלילות
לחלק את הבצק ל- 4 חלקים
.לרדד כל חלק למידות 30 על 35 ס"מ
למרוח מחצית מכל מלית על כל רבע, לגלגל מהצד הארוךלהניח בתבניות, למרוח בביצה
לאפות בחום בינוני עד שזהוב
לבזוק אבקת סוכר לאחר צינון

February 23, 2006

French-Style Country Bread **לחם כפרי צרפתי

French-Style Country Bread לחם כפרי צרפתי
Just A Perfect Bread !
I use king arthur flour site's recipes for years , this one is another very good one,I hope you'll love the taste and the aroma as I do :-)
 

The Bread is very hot..

French-Style Country Bread/King Arthur Flour
INGREDIENTS
Sponge Starter (Begin 2 to 16 hours ahead)
1 cup cool-lukewarm water, preferably spring water (90 to 100°F)
1/2 teaspoon active dry or instant yeast
1 1/4 cups King Arthur Unbleached Special Bread Flour
1/4 cup King Arthur 100% White Whole Wheat or Traditional Whole Wheat Flour

Dough
All of the sponge starter (above)
1 cup lukewarm water, preferably spring water (l00 to 115°F)
3/4 teaspoon active dry or 1/2 teaspoon instant yeast
1 tablespoon sugar
3 3/4 to 4 cups King Arthur Unbleached Special Bread Flour
1 tablespoon kosher salt


INSTRUCTIONS
To Make The Sponge:

Stir all of the sponge ingredients together to make a thick, pudding-like mixture. Cover with plastic wrap and leave on a counter overnight or for at least 2 to 4 hours. If you're making this in a bread machine, place the sponge ingredients inside, and turn the machine on for just a few seconds to mix the ingredients together. Turn the machine off and close the cover.
Let the sponge rest for 4 hours or overnight (anywhere between 2 and 16 hours is fine, the longer the better).

To Make The Dough: Stir down the sponge with a spoon and add the water, yeast, sugar, most of the flour (hold back about 1/2 cup to use if required), and salt. Knead the dough, adding more flour as necessary, to make a soft dough, 10 to 12 minutes.
Note: You may also do this in your bread machine, using the Dough or Manual setting.
After the dough has finished kneading, place it in a lightly greased bowl, and continue as directed below.
Big Tip: Mix ingredients together using up to 80% of the flour called for. Mix into a loose, messy mass. Let the dough rest for 12 minutes. Then continue, kneading and adding additional flour as required. Overall, the dough handles better, having had a chance to absorb the flour while resting and relaxing, and you'll tend to add less flour.
Place the dough in a lightly greased bowl or plastic container, cover with lightly greased plastic wrap and a damp towel, and let it rise until almost doubled (depending on the weather, this could be l to 2 hours). If you're going out, or if you prefer, let the dough rise slowly in the fridge. If your dough has been refrigerated, allow it to come to room temperature; it'll warm up and rise at the same time.
After its first rise, deflate the dough gently, but don't knock out all the air; this will create those "holes" so important to French bread.
Form the dough into a round ball. Place two cookie sheets atop one another, and place a semolina- or cornmeal-dusted piece of parchment paper on top. Gently place the ball of dough on the cookie sheets, seam-side down.
Cover it lightly with a tea towel, and let it rise the second time until it's puffy and about 40% to 50% larger, anywhere from 45 to 90 minutes (depending on the weather, luck, and magic). Slash or cross-hatch the bread with a sharp knife or lame. Dust it with a little flour.
Baking in your Grill:
Preheat your grill to High. Place the bread (on the doubled-up cookie sheets) on the grill, and close the cover. Immediately reduce the heat to Medium (400°F/200°C), and allow the bread to bake for 25 minutes, or until it's well-browned. Reduce the heat to Low, and carefully place the bread directly on the grill. Continue to bake until completely done, about 5 minutes.
For Regular (Oven) Baking: Preheat the oven to 475°F/245°C. Slash the bread, spritz water into the oven with a clean plant mister, and place the bread in the oven.
Reduce the heat to 425°F/220°C and spritz with water every few minutes for the first 15 minutes of baking. Bake the bread for about 25 to 30 minutes, or until it tests done.
Makes 1 large round loaf or two medium size loaves, 10 to 12 servings.
Full Recipe - Here
The Bread - before baking ..
Sponge Starter after 2 hours ..
Lou Reed - Perfect Day + Here+ Here

Chicken Soup
Yummy... "Soul for the Chicken Soup "
So now I need only soup almonds..

Now you have to lower the flame, and cook for 50-60 minutes.. add salt ..

Add water, and bring to boiling point..

Add carrots.. pumpkin .. all the greens..

And now the Chicken...

Now put layers.. as I did - Here, start with the 'hard' vegetables:
Chicken Soup, Chicken soup, I love this soup SO much ,
I can eat it all year round, winter and summer, yes , everyday, can you believe me ?
OK, here we are, clean/peel all vegetables: Onions,potatos, carrots, celery,zucchini , pumpkin (cabbage -if you want), all the 'greens' you love, I love all of them - dill and parsley..
Chicken Soup With egg
soup "almonds"
Part of the soup vegetables will become a small salad.

February 18, 2006

Me, age 5 1/2 and new links 2006 **

 age 5 1/2..

* Recipes - egullet.org - Here
* Austria celebrates Mozart in chocolate  


* Creating Your Starter - Here
* How products are made -
Here
*Epis De Ble -
preparing to cut To accomplish great things, we must not only act, but also dream; not only plan, but also believe." /Anatole France
Me and Eran - Cooking...

* Your perspective on the world: 17 Feb - BBC
* "The Foppish Baker " - Here - what a nice Blog !!
* Mixing it up with a Mexican breakfast -
Here
* Normandy chicken-
Here + wallpaper +France by region and more !
* "cooking with anne" ..Mommy to 6 cooking ang baking-
Here* 'Chocolate lounges' beginning to take hold- Here
* Nosh and Hamentash...-
Here

February 17, 2006

Heavenly Chocolate Cheesecake עוגת שוקולד גבינה חלומית

This cake is realy good, I use 24cm tin. Heavenly Chocolate Cheesecake



Heavenly Chocolate Cheesecake

2 cups crushed vanilla wafer crumbs (about 50 cookies)
1 cup ground toasted almonds
1/2 cup granulated sugar
1/2 (1 stick) cup butter or margarine melted
1 3/4 (11.5-oz. pkg.) cups NESTLÉ TOLL HOUSE Milk Chocolate Morsels
1 (.25 oz.) envelope unflavored gelatin
1/2 cup milk
2 pkgs. (8 oz. each) cream cheese softened
1/2 cup sour cream
1/2 teaspoon almond extract
1/2 cup heavy whipping cream whipped
Directions
FOR CRUST:
COMBINE crushed cookies, almonds, sugar and butter in medium bowl; mix well. Press firmly onto bottom and 2 inches up side of ungreased 9-inch springform pan.

FOR FILLING:
MICROWAVE morsels in medium, uncovered, microwave-safe bowl on MEDIUM-HIGH (70%) power for 1 minute; STIR. The morsels may retain some of their original shape. If necessary, microwave at additional 10 to 15-second intervals, stirring just until morsels are melted.
Sprinkle gelatin over milk in small saucepan; let stand for 1 minute. Warm, stirring constantly, over low heat until gelatin is dissolved; remove from heat.
BEAT cream cheese, sour cream and melted chocolate in large mixer bowl until fluffy.
Beat in gelatin mixture and almond extract; fold in whipped cream.
Pour into crust.
Chill for about 3 hours or until firm.
Run knife around edge of cheesecake; remove side of springform pan.
 Garnish as desired.

Full Recipe - Here Here Too- Just ForYou עוגת שוקולד חלומית





 
העוגה קלה מאוד להכנה, אינה מכילה ביצים. בתוך מחצית השעה יש עוגה לא כולל את זמן הצינון וההתגבשות במקרר
הכנתי שלשום והיום נתתי ל- 10 חברה לאכול, כולם אהבו
עוגת שוקולד גבינה ללא אפייה
החומרים
שתי כוסות פרורי ביסקויטים פתי בר רגיל או בטעם שוקולד, כ- ¾ חבילה,לשים במעבד מזון,להפעיל למס' פולסים
כוס שקדים טחונים -לקחת 100 גרם שקדים לשים בטוסטר למס' דקות שיקבלו צבע
חצי כוס סוכר
מאה ועשרים גרם חמאה, מומסת מצוננת
כוס ושלושת רבע 1י שוקולד צ'יפס איכותי
כפית גדושה אבקת גלטין
חצי כוס חלב
חמש מאות =500 גרם גבינת מסקרפונה,רכה אפשר גם גבינת שמנת או  אחרת
חצי כוס שמנת חמוצה
חצי כוס שמנת מתוקה בלתי מוקצפת

תבנית :24 קפיצית
ההכנה
לתחתית
לערבב היטב את הביסקויטים הטחונים+שקדים טחונים+סוכר וחמאה, בקערה בינונית
להדק על תחתית ודפנות של תבנית קפיצית 24 ששומנה קודם בחמאה ועל בסיסה הונח נייר אפייה
למלית
להמיס בעדינות את השוקולד (או על להבה או במיקרוגל),המסה קצרה
לפזר גלטין על החלב,לערבב, להניח לדקה 1
לחמם את תערובת הגלטין, על להבה נמוכה,עד שנמס(לא להרתיח),להסיר מהאש
לערבב גבינה , להוציאה מהמקרר מחצית השעה לפני העירוב
להוסיף שמנת חמוצה, שוקולד מומס, לטרוף היטב,עד שאחיד
לבחוש פנימה תערובת ג'לטין
להקציף שמנת מתוקה ,ולקפלה לתוך מלית הגבינה
לצקת את המלית לתבנית  עם הפרורים
לצנן מספר שעות, רצוי כל הלילה
לפני ההגשה, להעביר מרית מסביב לשוליים, סביב, סביב, ורק אז לשחרר את הקפיץ של התבנית
העוגה מתגבשת היטב, לאחר הצינון. נחתכת מאוד יפה

February 15, 2006

Za'atar Flatbread פיתות זעתר

Za'atar Flatbread

I use only half Topping for all 8 flatbreads.. and I bake them for 10 minutes.Go and bake those wonderful Breads :-) ז
INGREDIENTS
Za'atar
Lemon And Oil Topping
1/4 cup za'atar spice
1/2 teaspoon kosher salt
juice of two lemons, about 1/2 cup juice
3/4 cup extra-virgin olive oil

Bread
1 tablespoon instant yeast
2 cups lukewarm water (l00°F to 110°F)
2 teaspoons granulated sugar
2 tablespoons extra-virgin olive oil
2 cups King Arthur Unbleached All-Purpose Flour
5 cups King Arthur Unbleached Special Bread Flour
1 3/4 teaspoons kosher salt
INSTRUCTIONS

  1. To make the topping: Stir together all the ingredients in a small bowl and set aside.
  2. To make the bread: Whisk together the yeast, water, and sugar.
  3. Stir in the oil, the all-purpose flour and most of the bread flour, then the salt. Mix to form a soft dough.
  4. Knead the dough for 8 to 10 minutes, until it's elastic and supple, adding additional flour as needed.
  5. Place the dough in a large, well-greased bowl, cover with plastic wrap and a tea towel, and let rise until doubled. Alternatively, allow the dough a long, cool rise in the fridge, several hours or overnight (or up to 3 days). Bring the dough to room temperature before shaping; it'll rise as it warms up.
  6. Divide the dough into 8 pieces.
  7. Stretch or roll the pieces into irregular slabs, and let rest for 15 minutes, covered with a tea towel.
  8. Spread some olive oil/za'atar mixture onto each piece of dough.
  9. Preheat the grill to its hottest temperature.
  10. Place the flatbreads gently on the grill. Cover and bake for 1 to 2 minutes, then check for doneness. Allow to bake until the tops begin to brown.
  11. Brush with additional topping if desired, and remove from the grill.
  12. Store, wrapped, for 3 days at room temperature, or freeze for up to a month.
 http://www.kingarthurflour.com/recipes/zaatar-flatbread-recipe


Manakish Zaatar - Recipe
"Happiness makes up in height for what it lacks in length." /Robert Frost,American poet
* - Today ,whill mixing this dough, some part of my PAUL mixer has been broken (the plastic 'polewhich hold the bowl' ) :-( , so the mixer isn't working anymore. He is very very old, Germany made, so- does anybody know where shell I look for parts? Thank you anyway !
Without my mixer.. I can't...*
Picture Recipes - Here +

נושא : פיתות זעתר - המתכון השלם ,מתכון ותיק וטעים

פיתות זעתר שטוחות/ או לחמי זעתר שטוחים
תערובת הזעתר-במתכון המקורי יש שימוש בכמות כפולה של ציפוי,אני מצאתי שכמות זו מספיקה וטעימה
אפשר להכין כפול ציפוי זעתר, שיהיה במה לטבול
לתערובת הזעתר

רבע כוס זעתר
רבע כפית מלח גס
מיץ מלימון עסיסי אחד
שליש כוס שמן זית
לבצק

כף שמרים יבשים -או 3 כפות שמרים טריים-שמרית
שתי מים פושרים
שתי כפיות סוכר
שתי שמן זית
שתי כוסות קמח לבן רגיל
ארבע עד חמש כוסות קמח מיוחד ללחם
כפית+שלושת רבעי מלח


ההכנה
לערבב את כל חומרי הציפוי ולשמור בצד
לערבב:שמרים+מים וסוכר. להוסיף שמן,קמחים ומלח (בסוף
ללוש לבצק מוצק וחלק
להמשיך ללוש עוד 8-10 דקות
להתפיח בקערה משומנת עד שכפול (כשעה), לקראת סוף ההתפחה הראשונה- להדליק את התנור ולחם אותו על החום הגבוה ביותר = 250
לחלק הבצק ל - 8 חלקים. לרדד כל אחד לגודל של פיתה ולהניח לרבע שעה מכוסה
למרוח על כל אחד מציפוי הזעתר.(אני עושה קודם טיפה שקע ושוליים, שהציפוי לא יזל לאפו
ת בתנור החם מאוד על המדף העליון ביותר כ- 10 דקות. זה משחים אבל רך בפנים
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com