August 30, 2006

כל מיני

אין מראה מלבב יותר מעגבניות טריות ובשלות,אנו אוהבים את האדום והבריא הזה..בהמשך תמונת השקשוקה שרן הכין מהעגבניות הללו..
ובינתיים מה מומלץ לקרוא או במה כדאי לעיין , הנה רשימה חלקית
New Recipes and Links:
* recipes: Eagle Brand new newsletter - Here
* anonym00kie is a female from kazakhstan , her Blog is a must visit
* For 'French Family cooking', please visit Hélène's Blog , I love it :-)
* Take the heat off with quick cooking /By Marlene Parrish, Pittsburgh Post-Gazette
* Who cans? You can: A guide to the water-bath method /By Amy McConnell Schaarsmith, Pittsburgh Post-Gazette
* recipe: Flavored Popcorn /Martha Stewart
* Diwine Taste - new newsletter
ויטמין בי6 - מזון לנפש - פה
החיוך המתוק של הקיץ-למה כדאי לכם לאכול מלון- פה
אתם מוזמנים לביקור בגינת הפרחים שלנו.. עוד לפני בא החורף- ממש פה
*תודה למערכת על השולחן ,על איזכור הבלוג שלי בניוזלטר האחרון*
Ran is cooking..
1kg Figs + 500 gr sugar:soak for a night(or for few hours); cook for an hour or more with 1 lemon juice, cinnamon... It's not a Jam ..it's more like Figs in heavy syrup.. ריבת תאנים
Playing with Figs... -עוגת השזיפים שהטובה נכולן של אהרוני-הפעם עם -תאנים,כי זו העונה
A Fig - Plum Cake for the weekend + More Ideas For Figs
Fig's Cake - Recipe is Here (Plum Cake [The Best Ever])עוגת תאנים של בסיס עוגת השזיפים הטובה של אהרוני
The baked cake ..

ארוחת הצהריים היום, היתה פשוטה וטעימה להפליא, אילתור זריז שמתאים אולי יותר לימות החורף, אבל ערב לנו גם היום.. ומי צעק חריף לי..

The Fig Jam - few days later - yummy !

מרק 
איך הכנתי: לתוך סיר גדול עם מעט שמן זית, אטמתי קוביות בשר בקר דקות ספורות.הורדתי מהאש ושמתי אותם בצד.לתוך אותו הסיר יצקתי שמן קנולה וטיגנתי קודם:3 בצלים פרוסים, הוספתי כרישה פרוסה, 5 או 6 גזרים פרוסים ושורש פטרוזיליה בקוביות לא קטנות, את הכל טיגנתי דקות ארוכות. אח"כ החזרתי פנימה את הבשר וטיגנתי עוד מספר דקות.הוספתי מים רותחים שכיסו וגם יותר את התבשיל, הבאתי לרתיחה , הנמכתי ובישלתי כשעה, טעמתי פה ושם והוספתי מלח גס, פלפל שחור ואדום גרוס.במחצית השעה האחרונה הוספתי כ 5 תפוחי אדמה בקוביות לא קטנות, המשכתי לבשל על להבה בינונית עד שרך.אני קוראת לזה תבשיל שורשים מאולתר, קראו לזה איך שתירצו, כל אילתור מתקבל, העיקר שיהיה טעים
. וזו היתה ארוחת הערב שלי,שקשוקה,שהוכנה ע"י רן, נזלל ללא לחם כמובן..

August 25, 2006

Carrot cake עוגת גזר

When Ran came back from the (super)market with a Small bag full with carrots ,I was sure It's time to bake a carrot cake, I know summer carrots are not good as winter carrots.. but they were nice and fresh, so why not?..but I was wrong - ran Intended to eat them .. finally he told me.. Ok please bake us a carrot cake, but the best one you can.. I don't know if this one is the best one ever..(I didn't try to bake others yet, but I will..) but we like this cake very much, dark brown,very moist (maybe too much oil ?)..

Carrot cake
450 gr carrots ,peeled
170 gr AP flour
2 ts baking powder
1/2 ts bicabonate of soda
1/4 ts salt
2 ts cinnamon
4 eggs
2 ts vanilla essence
115 gr dark brown sugar
55 gr caster sugar
300 ml oil (=250 gr)
115 gr finely chopped walnuts
85 gr raisins

H O W
Preheat the oven to 350F (180c),line an 11x8 in tin with greaseproof paper. grate the carrots ans set aside.
sift:flour+baking powder+soda+salt and cinnamon into a bowl.set aside.beat the eggs until blended, add the vanilla, sugar and oil;beat to incorporate.add the dry ingredients, in 3 batches,folding in well after each addition.
add the carrots, walnuts and raisins and fold in thoroughly.

pour the mixture into the prepared tin an bake for 45 minutes.
 
* Very nice kitchen toys ... Here
* Slideshow: Nature's goofiest family / A gallery of heirloom tomatoes
* recipe :Potato Gnocchi, Fresh Peas, Brown Butter & Lemon
Getting the best out of your food - Here
Classic Carrot Cake With Cream Cheese Glaze/ Marcy Goldman
 
layers of sweet(and not sweet..) potatos, carrots and garlic by Ran - Before and after pics
Paris, paris.. please wait for us...

August 24, 2006

My food news


I was asked for a recipe for Mujeddra , which is a lentil stew cooked with sauted onions and spices..I realy can't remember when I've cooked it in my kitchen.. so this week I've found 'Simon's' Mujeddra which was made few days ago, she makes wonderful dishes (and great cakes too!), and I trust her as a good source for any delicacy dish.Her dish was made of Basmati Rice and not with bulgur.Please enlager her pic, just here (please click on the left side pic), the Hebrew recipe is here מג'דרה
Recipe by Rina Valiro's cookbook :
For a vegetarian meal eat the mujeddra as simona did.. with fresh salad and cold yogurt
Recipe: Mujeddra
1 cup green lentils
2 finely chopped onions
3 TB oil
Salt and pepper
2 cups rice , washed and soaked in water for 1 hour
1/2 ts turmeric
1 1/2 cups water
3 more sliced onions
3 TB oil

H O W
Boil the lentils ,covered with water, until soften ,about 20 minutes (no water will remain)
Fry the chopped onions in oil, until golden brown, add the onions to the lentils,season with salt and pepper
Now add the rice, turmeric and 1 1/2 cups water ;Bring to boiling point ,lower the heat and cook for 20 minutes,in a covered cooking pot mixing several times with a fork .Fry 3 onions in oil until brown..decorate the dish with this onions, serve with cold yogurt..

I was also asked for a recipe for those brown eggs. I didn't make eggs like these, so 'Shamni' from Ynet food forum gave me the answer.. ביצים חומות
Put lot of water in a large cooking pot, add eggs.add Onion Skins to the water.
These brown skins will give the eggs wonderful dark brown color.
Boil the water, lower the heat(very very low, as he said) and cook for 6-8 hours.
If no water remains,add more boiling water to cover the eggs.

No guarantee.. I didn't try it ..but I love malawah ;)
- Paris in Hebrew: פאריז-1 + 2 + 3 + 4 + באגט של רן לוי-5 להוסיף את הפוליש לבצק
- A nice recipe: Petits pains au chocolat + here...


It's not a cookie.. it's more like a candy I think ..
These Bars are Very sweet, so I did't need any icing…
Pecan-Coconut Bars/based on Maida Heatter's Book of Great Desserts
24 Bars ריבועיות פקאן וקוקוס
Crust
1/4 pound butter(=1/2 cup=120 gr)
1/2 cup sugar (100gr)
1 cup AP flour
Preheat oven to 400F (200c),use a 9x13 in pan, line wuth baking paper
In small bowl cream butter, beat in sugar, then add the flour.beat only until dough holds together.transfer dough to prepared baking pan.with fingertips press it to cover the bottom of the pan evently. Bake 12 to 15 minutes until crust is lightly colored.while the crust is baking,prepare the topping.
Topping

2 TB AP flour
1/2 ts baking powder
1/2 ts salt
2 eggs
1 ts vanilla
1 1/2 dark brown sugar
3 1/2 oz coconut (=1 1/3 cups)
3 1/2 oz pecans coarsely cut or broken (=1 cup)
Sift flour,baking powder and salt.set aside.
In small bowl beat eggs,beat in vanilla and sugar. beat in dry ingredients.stir in coconut and nuts.when crust is baked to a light golden color,remove itfrom the oven.reduce oven temerature to 350F.Pour topping mixture over the hot crust.spread enently.return to oven.Bake 25 minutes.Remove from oven,let cool, then cut 24 Bars..

My new comfort shoes ...in bleu too (by 'comfort clogs')- you can walk and run and cook with them..

August 20, 2006

village cookies - עוגיות ממלטה + Prunes Jam

Few weeks ago,when I was looking for a new cookbook in the local Book store.. I've found 4 or 5 new cookbooks of the 2006 Series - 'MEDITERRANEAN CUISINE'/by koenemann ; Every book was worped with a nylon warp.. so the first one to open was the .. "Islands Of The Mediterranean",(more volumes:France, Italy, Morocco, Spain, Turkey, Greece and Tunisia ) I askes the salesperson for a nice warp for this book.. I want it to be a present to.. myself .
You can find in the list of recipes: Hot & Cold Appetizers, Soups, Vegetarian dishes, Fish and seafood, Meat and poultry and.. desserts and pastries .A very nice collection. Everything is very clear, with wonderfull step by step pics.. And now opening page 168-9 , There is the Gelat Bil-Gobon, it's a kind of custard which actually is an Ice cream.. to accompany this ice cream the chef - Michael Cauchi from Malta suggests the traditional 'biskuttini tar-rahal' which are "village" cookies... ; "The cookies can be flavored with a variety of ingredients.. for example:grated orange or lemon peel, vanilla seeds, ground cinnamon,clovs or aniseed.."
For the "village" cookies   עוגיות ממלטה
(44 cookies), we need:
4 eggs
250 gr sugar
15 gr aniseed seeds (I didn't add them..)
Grated zest of 1 orange
1 vanilla pod
550 gr self-raising flour (or 550 gr AP flour+3 ts baking powder)

H O W
Beat the egg whites with the sugar until stiff peaks form.
Add the aniseed, grated orange peel and vanilla pods, together with the beaten egg yolks and most of the flour (reserving a little flour , few TB For the work surface).
Mix gently until a smooth paste is obtained.
Flour the work surface, using 2 spoons, shape the mixture into cookies and arrange them on a baking sheet.
Bake for 15 minutes in a hot oven – 400F (200c).
Nice New Links and Recipes :
* Anat sakili/Ort Food Forum is visiting Israeli Galil - Here
* Foxy/Tapuz Food Forum is making gahnun -
step by step = a ppt file
* Herbs and Spices, more then 30 in a very nice PDF file - Here
* המלצות טיול ואוכל בירושלים- פה
* עוגת סולת משודרגת של רבקן, תודה לך
מג'דרה שהביאה סימונה, תודה לך
* "Great cookie recipes" - Here
* Thématique : Les conserves/Recettes du Quebec








Prunes Jam ריבת שזיפים
For the jam: 1kg pitted prunes + 700 gr sugar:soak for a night(or for few hours); cook for an hour or more with 1 lemon juice, cinnamon
ריבת השזיפים שלנו
אחת למספר חודשים נוחתת עלי רוח של הכנת הריבות, לא יודעת למה לא לעיתים תכופות יותר.. זה הרי קל שבקלים
עד היום הכנתי ריבת מישמש, ותות וריבת לימון (נפלאה של איש אחד) ואתמול בלילה, ריבת שזיפים. את כל הריבות הכנתי באותו האופן.. השריית ק"ג פרי נקי מגלעינים ב- 700 גרם סוכר, ללילה או למספר רב של שעות, הבאת התכולה לרתיחה, ובישול על להבה נמוכה, עם בחישה לא מתמדת למשך שעה וקצת - בדיקה הקרישות שלה על צלחת
אתמול, לדעתי ריבת השזיפים התקבלה טובה במיוחד,ולא רק בגלל תוספת קטנה של קינמון וציפורן טחונים, הפעם, וזאת בגלל שלמדתי להוריד אותה מהאש רגע לפניי... כלומר לא בישלתי יותר מידי, הריבה הסמיכה באופן המדוייק בקרור. בפעם הקודמת שיחקתי עם הרתחת צינצנות.. אבל הגעתי למסקנה שבמילא אני שומרת את הריבות בקרור, כך שצינצנת נקייה (ונאה) תספיק הפעם
לריבת השזיפים לדעתי היה מספיק גם יחס של 600 גרם סוכר לק"ג פרי,שמתי 700 גרם
הנה תמונות לפני ואחרי.. הריבה הסמיכה במקרר טרם צולמה
אז היה לנו ק"ג פרי נקי, אגב, הכי קל לגלען שזיפים כאלו
שעוד בהיותם בסיר של סולתם, יצקתי עליהם את ה-700 גרם סוכר, לא עירבבתי
אני אוהבת לראות את הסוכר נמס לו לאט לתוך הפרי
המסת הסוכר בפרי היה איטית יותר עם השזיפים לעומת פרי אחר, כך שהריבה בושלה למחרת.. הנה היא רותחת
ומתבשלת שעה... וקצת
הריבה מוכנה ,ועדיין חמה
כאמור הריבה עכשיו יותר סמיכה, תשתלב גם עם גלידת וניל טובה

עוגיות ב- 2 דקות
הכמות: 22 עוגיות
לתבנית אחת הגדולה של התנור
לחמם תנור ל 200
להקציף 2 חלבונים (בטמפ' החדר), כשמתחיל להיווצר קצף להוסיף 125 גרם סוכר. להמשיך להקציף לקצף נוקשה
להעביר את הקצף לקערה גדולה להוסיף פנימה :2 חלמונים טרופים. להוסיף 225 גרם קמח מנופה ומעורב בכפית וחצי אבקת אפיה. לערבב בתנועות קיפול ליצירת בצק
ליטול כפיות מהבצק, לגלגל במעט קמח, להניח בתבנית אפיה ולאפות כ -15 דקות בתנור החם
ניתן לשים בצד 2 ,או 3 כפות מהקמח של העיסה לשם גילגול כדורי הבצק
ניתן להוסיף לבצק קליפת תפוז מגוררת, גרגרי וניל
Eating ''biskuttini tar-rahal' (above cookie recipe) with cold prunes Jam - yummy !

August 18, 2006

My food news *


Here we come, the weekend is here,how nice.., The summer is too hot now ,I can't go outside with my hat , couse I look so funny, and I'm ashamed ..but I need to put some extreme Sunblock (60) ,because my sensitive skin.. I also work too hard..without free days.. Is the war over ?.. nobody knows.you can't stop reading newspapers or watch TV,and when you do it or speek with everyone here, you get that bad mode again. So it's better to be optimistic , and talk about Food.. I have a big problem now.. I realy don't know what to bake for this weekend..So lets take a minute about HTML; I wanted to change my header color, to change the orange into white.. so I was looking for help Here and Here and Here and didn't found the right thing, so I was asking for an answer in a Israeli Food Forum... (this time in Ynet-Food) and Gadi , gave me a link to this site ( The RGB Color Calculator - HTML Color HEX Code Generator ) which helped me very much ! (take a look above,my header is white, Isn't it?..

We love Ice cream (I can eat Ice cream in winter too..) and we think Ben & Jerry's Ice creams [made in Isarel..] are the best Ice Cream in town for now , but we can't find these Ice cream always here ..Don't ask me why. so we're without Ice cream for the weekend... so, in the meantime we're drinking cold watermelon Juice(made by Ran). TIME is writting about the ' 50 Coolest Website' , a very nice collection ,for a example, visit this web site I think some are new and helpful links.Let's visit now: Italian Government Tourist Board or for my Hebrew visitors, you can read about Food-Art chef ,ירון קסטנבאום - I love his cooking ! ; New recipes from Germany : "Gutes zum Kaffee" - I realy don't know whice recipe is more tasty , all of them looks SO good- yummy ! ; A nice list of Food and Drink Blogs you can found here- Blogher List are you in yet?... ; My family loves those Koulouria( sesame rings from Greece), so I bake them time after time, and my sister wants to bake them too..
Yesterday, while editing one of my posts, I notice that my templet is empty !! I was thinking It's a bad dream, but it wasn't.So , after publishing my Blog, I've gut an white and empty Blog.. ! I use an old backup (7/06) , and after few hours It look like it should be.. I hope. So backup your templet as soon as you can .
"..the aroma of fresh,warm koulouria in the early evening was enough to make people think of better days .."
Baguettes au levain II/Ran כריכונים תוצרת רן

August 11, 2006

Cinnamon cake, One-Bowl chocolate cake and more


This month my Blog is celebrating.. yes he's ONE year old now.. So I decided to bake a new cake or 2 or more.. today, and the winner is.... Pavés à la cannelle , this Cinnamon cake is very easy to make and has a wonderful taste ! thanks to Marie-Laure which celebrates her birthday too.. I've baked the cake 10 minutes more, about 35 minutes at all, here we are :



Cinnamon cake /odelices עוגת קינמון
Ingredients:
250 g flour
1 tablespoon baking powder
180 g sugar
1 tablespoon cinnamon
2 eggs
100 g unsalted butter
250 g milk
the cinnamon heart layer:
2 tablespoons sugar
3 teaspoons cinnamon (I use 2 ts only)
Directions:
In a bowl, blend flour, sugar and cinnamon. Beat the eggs with the milk and stir the batter rapidly into the flour mixture. Add melted butter : the dough must be smooth. Full recipe is Here

A chocolate cake without chocolate... not the best one ,But:moist, dark , no extra dishes to wash , a nice cake, not more not less then that,very popular in Israel in many other versions ,but all without chocolate and with oil,water or milk, cocoa- 1/2 cup or even more.. with a strang name.. - "Uga Cushite", which means a very dark cake




One-Bowl chocolate cake עוגת שוקולד מקקאו בקערה אחת
/Better Homes &Gardens April 2004

1 cup AP flour
1 cup sugar
1/2 cup unsweetend cocoa powder
1/2 ts baking soda
1/4 baking powder
1/4 salt
3/4 cup milk
1/3 cup cooking oil
1 ts vanilla
1 egg
[powder sugar]

H O W 1.preheat oven to 350F,grease and lightly flour a 9in round 0r 8x8 in baking pan.
2.In a large bowl combine:flour,sugar,cocoa,baking soda,baking powder and salt. Add milk,oil and vanilla,beat just until combined(on low speed), then beat on medium speed for 2 minutes.Add egg and beat 2 minutes more.pour batter into prepared pan.

3. Bake for 30-35 minutes, cool 10 minutes.
[Soft Pretzel Recipe - Here + Here - This is a wonderful recipe !]

Chocolate in Context + Max Brenner + Here [An Israeli specialist]
Clivia´s cuisine -"Kristina, 32, lives and works in the Stockholm area. Loves to cook and to write .."
Retro-Food /This mama cooks..Here



עוגת קינמון
השבוע ראיתי את עוגת הקינמון הקטנה באתר צרפתי .. מבוסמת בקינמון,גבוהה,מכילה חמאה מומסת, דבר שמקצר עוד יותר את הכנתה,החלטתי שאני חייבת לנסות אותה היא נקראה Pavés à la cannelle והיא נאפת בתבנית קטנה ריבועית של 20 ס"מ,הכותבת הכינה אותה ליום ההולדת, אז למה שאני לא אכין
עם התרגום ערכתי מס' שינויים, כמו הארכת זמן האפיה, הפחתת סוכר וקינמון במלית, בזיקת סוכר הקינמון גם למעלה וחיתוך העוגה עוד לפני שהתקררה לריבועים קטנים וגבוהים עד מאוד.

הנה היא : עוגת קינמון קטנה
החומרים
מאתיים וחמישים גרם קמח רגיל
שקית אבקת אפיה
מאה שישים גרם סוכר - במקום 180
כף קינמון
שתי ביצים גדולות
מאה גרם חמאה מומסת
מאתיים וחמישים גרם חלב


לשכבת הקינמון
שתי כפות סוכר
שתי כפיות קינמון

תבנית ריבועית עשרים ס"מ

ההכנה
לחמם תנור לחום בינוני 180
בקערה לערבב:קמח +א.אפיה (לנפות יחד) +סוכר+קינמון
לחוד לטרוף ביצים+חלב, לערבב אותם לתערובת הקמח, להוסיף חמאה מומסת, לערבב הכל לעיסה חלקה
לצקת מחצית העיסה לתבנית המרופדת בנייר אפייה, לפזר מעל את רב תערובת הסוכר וקינמון (אפשר את כל התערובת), .מעל לצקת מחצית שניה של עיסה ולפזר יתרת סוכר קינמון
לאפות כ- 30 עד 35 דקות, לבדוק עם קיסם
לצנן בתבנית 20 דקות, להוציא לצנן ולחתוך לריבועים 4 על 4 ס"מ מתקבלים 16 ריבועים יפים






Ran is cooking today עגבניות ממולאות נפלאות שבישל רן 

August 7, 2006

כל מיני

- I've got these by mail -
Reading:
Richard's Cookies - Here
BAKERS PRODUCTION MANUAL - Here
Welcome to the bread-bakers
Recipes: Breads - Pains
Recipe: Savory Fritters/ Mario Batali
Italy - Apulian Cuisine/ Traditional Recipes from the Heel of Italy's Boot
"friselle" - Yummy
Fruited Charlotte Russe-"This dessert is simple to make yet looks spectacular"
שאור-מתכונים,הוראות,לחמים ותמונות

Farina Bread למעלה - ארוחה מפנקת למיטה
Israeli Top Chefs [Hebrew]
Eilend is not a chef, but he always cooks like he is ! + here + here + here and more...
Erez Komarovsky - Israeli famous Bread Baker [Hebrew]
More Bread recipes - Here
About the Fish breeders association in israel -
Here

Udim - Summer 2006 אודים
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com