November 30, 2006

Bagels

Bagels , Bagels..and more Bagels ... yes ,I want to bake new Bagels today for Friday's party* , ! Even these cookies look SO good, I'll not bake any cookies now.. ; Let's see what I'll get from this new recipe... .It's a Peter Reinhart's recipe made with a 2 hours Starter,the full Bagels recipe is here.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bagels
Starter:
18 ounces high gluten flour
1 tsp. instant yeast
20 ounces (2.5 cups) room temp water
Mix together until hydrated, then place in covered bowl and let rise until very bubbly on top, about 2 hours.
Dough:
Starter
2 3/4 tsp. salt
1 tablespoon barley malt syrup
1/2 tsp. instant yeast
17 ounces high gluten flour
Mix starter, salt, syrup and yeast until blended. Add about 2/3 of flour and mix until dough forms. Add remainder of flour gradually, and knead (by machine) for about 6 minutes until smooth. Dough should be very stiff but pliable and still be able to pass a windowpane test. It shouldn't tear too easily but should be not at all tacky..
full recipe
Ok: The Bagels are good, but I think It's to much work for 12 or 18 Bagels...and I was thinking I'll bake them in the same day..the crust is very crispy the inside is soft..I'm not sure they are "the best Bagels ever"..
 
טעימים אבל לדעתי יותר מדי התעסקות בשביל כמות כזו ובכלל, שלבי ההתפחה, צינון לילה במקרר, בישול במי סודה ואפייה..צריך לשקול אם במקרה זה זה מצדיק את כל הפצ'קריי, אני בספק

 
Thanks to all my family for a wonderful day* full with love ,good food and cakes, best wishes and presents :-) כמה כייף לקבל הרבה אהבה, איחולים, תשומת לב ,אוכל הכי הכי טעים של אמא, עוגות מאוחתי הקטנה ומתנות נפלאות מכל אוהבי. תודה לכולם

November 25, 2006

Ginger Cookies , Sweet potato fritters, Focaccia


The Sandwich Cookbook is a pocket size book with ideas of making sandwiches.It's was written by Israel Aharoni in 2002 in Hebrew.This book is full with salty or sweet sandwiches - realy yummy,with Nelli Sheffer's photography you get a very nice Book.On the last page of this book I've found a Bread recipe..another Focaccia Dough which is quick to make and bake , even you have No rosemary at all (like me..), I added less water as written, here is the recipe like I did it, It's for a very very large Bread with a wonderful taste !
You can make the dough with your mixer or as I did.. with my 2 hands..

Focaccia
Mix 1 TB dry yeast (or 35 fresh yeast as written in the book)+1 TB sugar+1 cup lukewarm water ,mix for 2 minutes and let this rise for 30 minutes, covered.Now add : 2 TB sugar, 1TB salt, 4TB olive oil, 1 Tb rosemary, 800 gr AP flour and 1 3/4 cups lukewarm water.Mix the dough for about 5 minutes- don't worry :the dough will be very soft and sticky (yes.. very sticky.It's OK) ,remove the dough from your bowl and put it on a large baking dish, in the middle (don't flatten the dough now..), cover and let it rise for 1 hour.
with oiled hands (with olive oil..!) flatten the dough all over the baking dish, let it rise for another 30 minutes. Meanwhile preheat the oven to 220C , make holes in the dough,spinkle with olive oil and Coarse Salt. Bake for 20 minutes ,until brown and you can fell that good smell all around.




















Ginger Cookies
/The complete Book of Home Baking-Heilie Pienaar
makes about 40 cookies
200 gr soft butter
200 caster sugar
1 large egg
1 TB milk
4 TB golden syrup or honey
315 gr AP flour
1 TB groun ginger
1 ts bicarbonate soda
1/2 ts ground cinnamon
1/4 ts salt
3 TB granulated sugar for rolling
H O W
1. Cream the butter and sugar until light; beat in egg then stir inthe milk and syrup.
2. Sift the flour, ginger, soda, cinnamon and salt together, and add to the butter mixture.mix well.shape the dough into balls and roll them in the granulated sugar .
3. Arrange cookies on baking trays, leaving room for spreading, flatten slightly with a fork.
4.Bake in preheated oben at 350F (180c)for 10-11 minutes; leave to col slightly before transferring to a wire rack to cool.


















Very easy to make, soft and creamy, tasty even without any sauce.The original recipe includes a dressing made of sour cream ,mayonnaise, salt , pepper and chives; I think the full recipe is for 6 .
Sweet potato fritters /Orna and Ela
1 kg sweet potato peeled
1/2-1 TB soy sauce
3/4 cup AP flour
1/2 ts salt
pepper
Cook the sweet potato in water until soft; drain ,let them cool and mush.
Add soy sauce, flour, salt and pepper,mix well.Fry fritters in butter on low heat, eat hot with or without sauce

And a Love Story... ;-)
אני מנסה לקבץ פה מספר מתכונים של שיגריס כל מתכון אוצר, שיגריס כתבה בנועם, בטוב טעם,בהרבה ידע והנחילה לרשת מגוון מתכונים מנוסים וטעימים,מרבית מתכוניה הם משפחתיים ורבים נוספים פורסמו למיטב ידיעתי בפרדס עד שנת 2002, בטוחה שיש הנהנים ממטעמיה, הנה מקבץ קטן לתועלת שלי ושל כולם :סלט סלק ,פאטה כבד צמחוני, ריבת ורדים של לישנסקי, הכל אודות: מרנג קשיח, פריך ועמיד,סירופ רימונים , טורטליני במלית גבינות ועירית וגם זיתים, מעמול נמס בפה נוסח שיגריס ,עוגת ארבע שכבות מוס שוקולד ואגוזי-לוז, , עוגת שוקולד חמה ברוטב חלבה, עוגת אלקאזאר רומנית ,חומוס רומני משעועית, מלאי, פאפאנאש מטוגן - לביבות גבינה, פאפאנאש מבושל - כופתאות גבינה , המשך יבוא

November 24, 2006

As I wrote time after time


As I wrote time after time about my busy days at work.. about working too hard …how tired, was I at the end of everyday .. So yesterday was one of the last days at that place .. I'll have a new job, a new career I hope .. very soon as I wanted for a long time.
I was Visiting the doctor today..she told me to stay a few days at home, taking The Aerius tablets to end my Urticaria Allergic סרפדתwhich I have for 2 week or more..
So... I hope I'll get soon back to the kitchen ..come and visit me here, I'm not going faraway .. :-)

Here is something for you

November 20, 2006

N e w - B l o g s


Blog is 8 months old, but full with recipes and wonderful pics, take a cup of Cioccolata calda and visit her " Viaggi & Sapori " .. !

N e w - B l o g s I love (new to me..)
* She is Italian , she loves : photography, travelling and cooking... her

* Do you love bagels ? or a golden brown Challah ? and what about a fresh salad or a cup of soup?..If the answer is :yes, yes and yes.. come and visit Anna's Blog, she has very good recipes in her "La cuisine d'Anna" .
* Haalo from Melbourne, Australia has not 1 or 2 .. but 3 Blogs ! . where shell we start ?.. OK - here :"Cook almost anything at least once", this is a good start, do I have to say more ? .. just visit her, and Yes, her Blog is popular here, in Israel - an excellent work !
* She has an old/new home - yes It's sugar delirium.As she writes :".. Grab a flute of champagne and make yourself at home.." A home is a place where you can get an Cinnamon coffee cake or a Cocktail peanuts and much more ..
שניים עשר טיפים נגד הצטננות
עופר ורדי מפליא במטבח ההונגרי, מודה שטרם הכנתי ממטעמיו,אבל בקרוב-אאחל לו הצלחה במשכנו החדש
FOOD


NYT VIDEO -
FoodTv - Holidays wallpapers"The truth about happiness may surprise you"/By David Martin CNN For your kids only .. Strawberry Shortcake 5 games [above pic is from Strawberry Shortcake 's 11/06 newsletter]+בצק מלח וקישור נוסף ליצירות בבצק מלח + סיפורים לילדים מפיו של סבא יוחנן

November 17, 2006

Garlic Bread



Garlic Bread /"Just Good Food" /by Itamar Davidov
[The onion Bread is from the same Book]
Make 2 large loafs

7 cups AP flour
1 TB salt
A few sage or majorana/Za'atar(not Za'atar mixture)stalks or leafs
5 Garlic Cloves Crushed
2 TB dry yeast (or 60 gr fresh yeast)
2 1/2 cups warm water

1. Mix flour,salt, garlic and the sage or za'atar. dissolve the yeast in 1/2 cup warm water.
2. Make a hole in the flour mixture , add the dissolved yeasts and mix ; add 2 more cups of warm water, slowly and mix to a soft dough, knead for few minutes, add flour or water as needed.
3.Let the dough rise slowly in a oiled bowl (with olive oil) for 1 1/2 - 2 hours, until doubled in size .
4. Knead the dough, divide in 2, make 2 round loafs.let them rest and rise on a large baking dish for an hour or more.
5.Preheat the oven to 250C and bake the loafs in the hot oven for 20 minutes, then reduce the heat to 170C and bake for 25 minutes or until the breads are brown and crispy outside.. do you like this Bread as we do ?..
[This Bread recipe is realy very easy to make, and as I like : has no extra fat or eggs ]

the loafs are rising slowly..

flour, garlic and majorana syriaca (the Za'atar plant)

*** Artist Guido Daniele's illusions are one of a kind- Here ***
רן בן אלי -מומחה ויועץ פנג שואי ומטפל מוסמך ברפואה סינית כותב:" מדריך צבעים לאיזון הבית, הגוף והנפש" - אז מהו הצבע שלכם


30 Cookies .. הדובשניות האלו מאוד טעימות,מזכירות את הקנויות למי שאוהב


Coconut Flapjacks 
200 gr butter200 gr demerara sugar
2 TB honey (or golden syrup)
275 gr (=3 1/2 cups) oats (not for cooking) 100 gr (=1 cup)shredded coconut 75 gr (=1/3 cup) dried cranberries or candied cherries
12 x 9 in baking tray (=30X23)

1. Preheat the oven to 325F (170C)
2. Heat the butter,sugar and the honey in a large saucepan, until just melted.
3.Stir in the oats, coconut and cranberries, mix until evently combined
4.Spread the mixture on the tray and press down to make a smooth surface. 5 .Bake in preheated oven for about 30 minutes. 6.Remove from the oven and leave to cool for 10 minutes.7. Cut using a sharp knife, cafefully transfer to a wire rack and leave to cool completely.אנו קוראים להן מרובעיות גרנולה או מרובעיות אנרגיה, מתכון טוב, הן מתקשות לאחר הקרור ואינן מתפוררות, דבר שאינו מובן מעלין במתכון שאינו מכיל חומרי קישור כמו ביצים.נשמר פריך בכלי אטום- מומלץ

November 16, 2006

No-knead bread ~לחם ללא לישה

לחם ללא לישהmakes one 1.5 pound loaf
Originally published by
Mark Bittman in the New York Times
Adapted from Jim Lahey, Sullivan Street Bakery
+ Breads Around the World + Minimalist no-knead bread technique, NYT article on Sullivan St. Bakery trickTime: About 1½ hours plus 14 to 20 hours rising

3 cups all-purpose or bread flour, more for dusting
¼ teaspoon instant yeast
1¼ teaspoons salt
Cornmeal or wheat bran as needed.

1. In a large bowl combine flour, yeast and salt. Add 1 5/8 cups water(1.5 cups?) and stir until blended; dough will be shaggy and sticky. Cover bowl with plastic wrap. Let dough rest at least 12 hours, preferably about 18, at warm room temperature, about 70 degrees.
2. Dough is ready when its surface is dotted with bubbles. Lightly flour a work surface and place dough on it; sprinkle it with a little more flour and fold it over on itself once or twice. Cover loosely with plastic wrap and let rest about 15 minutes.
3. Using just enough flour to keep dough from sticking to work surface or to your fingers, gently and quickly shape dough into a ball. Generously coat a cotton towel (not terry cloth) with flour, wheat bran or cornmeal; put dough seam side down on towel and dust with more flour, bran or cornmeal. Cover with another cotton towel and let rise for about 2 hours. When it is ready, dough will be more than double in size and will not readily spring back when poked with a finger.
4. At least a half-hour before dough is ready, heat oven to 450 degrees. Put a 6- to 8-quart heavy covered pot (cast iron, enamel, Pyrex or ceramic) in oven as it heats. When dough is ready, carefully remove pot from oven. Slide your hand under towel and turn dough over into pot, seam side up; it may look like a mess, but that is O.K. Shake pan once or twice if dough is unevenly distributed; it will straighten out as it bakes. Cover with lid and bake 30 minutes, then remove lid and bake another 15 to 30 minutes, until loaf is beautifully browned. Cool on a rack. Full recipe + New York Times article on slow rise bread baked in a pot! +Holy Bread!

הכנת ואפיית הלחם הזה, לוותה מבחינתי בהרבה סקרנות, במיוחד בשלב שהלחם נאפה בכלי החרס עם המכסה. לא ידעתי מה יצפה לי ברגע שאסיר אותו. לשמחתי לא התאכזבתי. לפעם הבאה לנסות לשים פחות מים, אולי כוס וחצי תספיק אחרת הבצק דליל ובשלב העיצוב קשה לטיפול ולח מדי,ההבדל בכמות המים קטן ונראה לי משמעותי, לכן רשמתי לעצמי לאפות יותר זמן, כלומר 30 ועוד 30 דקות ללא מכסה ואולי כלי החרס שלי דורש יותר זמן, אז עוד לחם מעניין נוסף לרשימה. תודה למגיבים, תודה לכל אופי הלחמים מפה ומשם המעשירים אותנו בריחות וטעימים, לחם חדש בקרוב









For the next time.. I'll use 1.5 cups of water , and bake the bread without the lid for 30 minutes ...
לחם ללא לישה
















בחודש פברואר 2007, זכה מתכון הלחם ללא לישה ,הזה, כמתכון החודש של אתר שטיבל

November 12, 2006

Ricotta Cake עוגת ריקוטה


(Very) Good English and Hebrew Links : לקרוא- ללמוד
* David Grossman's speech קטעים מנאומו של דויד גרוסמן
אמא בשבילך רייקי - רשימת מאמרים מאת דניאל רזינובסקי

אוכל של בנות: על הפרדוקסים של אורנה ואלה- כתבה מאת אייל גרוס
מאת אורנה ואלה:לביבות בטטה של אורנה ואלה
* Color Palette Generator
תשעה סרטים המציגים את תהליך הכנת גבינה צפתית -תודה לחברים מאורט על הקישור
* Free online file conversion לינק שימושי הממיר קבצים לפורמטים מגוונים,טרם נוסה, אך כבר ראיתי
שהקישור זכה להפצה פה* YAHOO FOOD תודה לקולקטיב על קישורים מצויינים* Watch this fun flash

* I love Barilla's Tortellini - ai Formaggi - Yummy !

* Recipe: Maple Butter Tarts with Currants / FoodTV חייבת לנסות מתישהו..
* Thématique : Les desserts au chocolat
*A small sample of the archives of The New York Times - in PDF files
פולימרי און ליין - הכל אודות חומר פולימרי -פימו-הבלוג של אומנית הפימו איריס משלי-מקסים -Polymer Clay+ Making a Clay Rosette by Katia Nye
* How to serve wine - Jancis Robinson, in her site:"Fine writing on fine wines"
* Cornell University Food and Brand Lab
* Ariel Rubinstein-His very personal
GUIDE to Tel Aviv Restaurants and Coffee Places + A Worldwide Guide for Coffee Places by Ariel Rubinstein.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
R i c o t t a - C a k e
Italy-Mediterranean Cuisine/KONEMANN For the dough
170 gr sugar
200 gr butter
4 eggs
1 vanilla pod
400 gr bread flour
1 ts baking powder
For the cream200 ml milk
50 gr sugar = 1/4 cup
2 egg yolks
2 TB bread flour (=30 gr)
For the filling300 gr ricotta
70-90 gr sugar
2 egg yolks
3 1/2 TB (=50 gr) bread flour
2 TB (=30 gr) chocolare chips (I use the white )
3 1/2 TB (=50 gr) candied orange peel (I didn't add)
1 pinch cinnamon (I didn't add)
H O WFor the dough: place the sugar and softened butter,cut into piecec, in a bowl and knead thoroughly with the hands.add 1 egg yolk,2 whole eggs,the grated lemon peel,the inside of the vanilla pod,the flour and the baking powder.knead thoroughly and roll into a ball.
For the cream:
heat the milk with the grated lemon peel.combine the sugar,2 egg yolks and the flour in a saucepan until you have a golden-yellow mixture.place the saucepan on the stove and por in the milk and lemon peel(I didn't add lemon peel..)cook for 10 minutes until thickened,stirring constantly.chill for 1 hour.
For the filling: place the ricotta, sugar,2 egg yolks and flour in a bowl and stir.carefully fold in the prepared cream. add the chocolate chips,finely chopped candied orange peel (and a pinch of cinnamon) mix well.roll out the dough into a circle 1/4 in/4mm thick an line a 10 in/25 cm baking pan with it.cut off any dough above the top edge of the pan and set aside the remaining dough.transfer the filling to the pastry case. roll out the remaining dough and cut into strips.lay the strips on top of the filling in a lattice pattern and brush with egg yolk.bake the cake in the oven for 40 minutes at 350F/180c.leave to cool,then chill.

November 9, 2006

Schneller Quarkstollen and more

A tense day here in Israel - saddening news again ,(+80 warnings !)
I was asking my mom..about 'better days' here when we were kids ..."No" she said..but one difference - Israeli behavior - one to the other .Can I change my world ?I'm trying ... I want things to be better .
Was I dramatic ? I hope I wasn't:I'm here to write about funny and yummy (I hope) things.. am I ? - SO even I think Israel is in the wrong way now.. I can't do nothing about , I can't even Stop the violence on the Israeli Net..Ok ,we'll start with a new joke taken from the Ask men new newsletter :
Blond Farmer: A man is driving down a country road when he spots a farmer standing in the middle of a huge field of grass. Of course, the farmer is blond.He pulls the car over to the side of the road and notices that the farmer is just standing there, doing nothing and looking at nothing.The man gets out of the car, walks all the way out to the farmer and asks, "Ah, excuse me, mister, but what are you doing?"The farmer replies, "I'm trying to win a Nobel Prize.""How?" asks the man, puzzled."Well, I heard they give the Nobel Prize to people who are out standing in their field!" And another joke :
Cheating Wife :A man goes to a shrink and says, "Doctor, my wife is unfaithful to me. Every evening, she goes to Larry's bar and picks up men. In fact, she sleeps with anybody who asks her! I'm going crazy. What do you think I should do?""Relax," says the doctor, "Take a deep breath and calm down. Now, tell me, exactly where is Larry's bar?"
- Coming soon :-)
A new Bread Link! : Mark Bittman shows how to make no-knead bread -the video +The Recipe/Adapted from Jim Lahey, Sullivan Street Bakery. I love it .
* Chocolate Tagliatelle - can you make this by hand ?
- - קיחלך בצל ופרג לפי ספר המתכונים-קנישס,גפילטע פיש'ס ומטעמים יהודים אחרים
שלוש וחצי כוסות קמח
ביצה
חצי כוס מים
שליש כוס סוכר
חצי כפית מלח
חצי כוס שמן
חצי שקית אבקת אפיה=5 גרם בדיוק
בצל בינוני קצוץ
זרעוני פרג שלם לזריה
לגומה בקמח המעורב עם אבקת אפיה, לצקת יתר חומרים וללוש לבצק.לרדד דק.לדקור במזלג, לחתוך לצורות רצויות ולאפות בחום בינוני עד שמוכן.אני הברשתי במים לפני האפיה וזריתי פרג

הדעות לגבי הקיחלך האלו במשפחתי היו חלוקות..חלקם טענו שמוצאן פולני , בגלל תכולת הסרכר בצק..
P o p p y - o n i o n - c o o k i e s - 'siblich kichlach'
3 1/2 cups AL flour
5 gr (=1 ts) baking powder
1 egg
1/2 cup water
1/2 cup oil
1/2 ts salt
1/3 cup sugar (or less)
1 small onion (but not very small..) chopped
Poppy seeds
Preheat the oven to 350F (180c)
Mix flour + baking powder,salt and sugar.
Make a hole in the flour and add the egg,water, oil and the chopped onion.
Mix to a soft dough, roll out thin(1/8 in thick) , prick with a fork, cut as you wish..brush with water and sprinkle with poppy seeds .Bake until golden color.
עוגת שטולן גרמנית מבצק גבינה במלית משמשים
Yes I know my Quarkstollen is not pretty like this one.. maybe I've baked it to much ?! anyway, it's a nice cake, the dried apricots which were cooked in orange juice are very tasty, SO if you need the English version, please let me know :-) just let u know- I prefer my stollen made with yeast dough, the filling is very good !

Schneller Quarkstollen

400 g getrocknete Soft-Aprikosen
200 ml Orangensaft
2 El Zitronensaft
150 g Zucker
100 g Mandelstifte
500 g Mehl
100 g Speisestärke
1 Pk. Backpulver
3 Eier (Kl. M)
Salz
250 g Magerquark
250 g kühle Butter
30 g Puderzucker

Zubereitung 1. Aprikosen würfeln, mit Orangensaft, Zitronensaft und 50 g Zucker aufkochen. Offen bei mittlerer Hitze 5 Min. kochen lassen, bis der Saft fast vollständig eingekocht ist; dabei ab und zu umrühren. Masse in eine Schüssel füllen, kurz pürieren und abkühlen lassen. Mandeln in einer Pfanne ohne Fett rösten, abkühlen lassen.Full Recipe and more (living at home)



השטולן הזה עשוי מבצק גבינה ולא מבצק שמרים כפי שעשוי שטולן גרמני מסורתי
יש לשנות את זמני האפיה ו/או החום, כי לפי ההוראות התקבלה לי עוגה קצת אפויה מדיי ולא יפה כמו בתמונה שלהם
למלית מישמש
לבשל 400 גרם מישמש יבש (אני חולטת אותו קודם), קצוץ גס יחד עם 200 גרם מיץ תפוזים,50 גרם סוכר ו-2 כפות מיץ לימון,להביא לרתיחה, ואז לבשל כ- 5דקות עד שהנוזלים נספגים ומתרכך. לצנן קצת למעוך למחית.
להכנת הבצק
לערבב בקערה גדולה 500 גרם קמח+1 שקית אבקת אפיה=10 גרם אבקה+100 גרם קורנפלור+ 100 גרם סוכר
לגומה בקמח לצקת 3 ביצים,250 גרם גבינת טוב טעם,1/4 כפית מלח, לערבב מעט ולחתוך פנימה 200 גרם חמאה קרה. לערבב הכל לבצק אחיד. לרדד את הבצק לגודל 40 על 40 ס"מ. למרוח המלית הפושרת או הקרה, ניתן לפזר 100 גרם שקדים משובבים או אחרים- אני לא שמתי
לגלגל לרולדה , לאפות ב חום בינוני+ (200 מעלות היה גבוה חום גבוהה מדיי), כ-45 דקות , לבדוק
כשחם למרוח ב50 גרם חמאה מומסת חמה, ומיד לבזוק באבקת סוכר -כ- 30 גרם
אשמח לקרוא תגובות ממי שהכין ויצא לו כמו בתמונה,ניתן להעביר את המתכון עם קישור בלבד ... :-)"Schneller Quarkstollen" in English- Stollen Cake made with QuarkPreheat the oven to 190C
First cook the apricot filling:
Mix 400 gr dried apricots + 200 gr orange juice + 50 gr sugar+2 TB lemon juice, bring to boiling point and then cook for 5 minutes, cool this mixture for few minutes and then mash it to a puree.
Now make the dough:
Mix 500 gr AP flour+10 gr baking powder+100 gr sugar+100 gr cornflour.Make a hole in the center and add: 3 eggs ,250 gr Quark cheese and 1/4 ts salt.Now add 200 gr butter-cold and chopped , mix into a soft dough.Roll to 40 X 40 cm. Spread the cold filling, (almonds can be added now)roll to a long roll,and bake for 45 minutes +-. when the cake is still very hot brush with 50 gr melted butter and sprinkle with 30 gr icing sugar .
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com