May 31, 2007

Tuna Rolls with Water Roux - Tangzhong Starter לחמניות טונה

This is a wonderful and a a five ***** stars recipe !! yes, not less. A very soft dough, full with Tuna- do we need more from a morning or evening sandwich?... .It was new to me , and it's my first time making Angie's "Water Roux - Tangzhong Starter "(thank you so much Angie !), it was easy and funny,and some was left , maybe for the nest time. My mixer helped me kneading the dough for few minutes,useing only 1 egg and adding the butter at the ending;I didn't use all the sugar, only 1 TB was good for me .1 hour later the dough was ready to use. As I didn't have sweetcorn and that miracle whip , I use only tuna for filling, but the best one:Rio mare - Tonno per pasta=160 gr .Did I said these 15 rolls are soft... I'm sure you'll like them :-) [another fresh new thing is this tray -it was made by me , just yesterday, I love painting yelow and purple dots, around and mixing some colors ]
















Tuna Rolls
 /Angie's recipe from schneiderchen.de
לחמניות טונה של אנג'יDough:a: 425 g Bread flour
60 g Sugar
2/3 tsp Salt
9 g Active dry yeast
b: 55 g Egg, 128 ml Warm milk, 125 g Water Roux Starter *
c: 33 g Butter
Filling:1 tin/150 g Tuna
2 tbsp Sweet corns
2 tbsp Miracle whip
½ tsp Dry parsley Decoration:
Blach and white sesame seeds

H O WAdd dough ingredients (a) and (b) in a mixing bowl. Mix with dough hook at slow speedfor 1 minute. Change to the medium speed, and continue to mix on slow speed for 3 minutes on medium speed until a dough is form.
Add butter gradually and mix for approx. 5 minutes on medium speed until gluten is fully developed, i. e. elastic, smooth, non-sticky and leave from sides of mixing bowl.
Ferment the dough in a lightly greased plastic bag for 1 hour, Leave in a warm place until dough is double in volume.
Punch the dough down to release gases produced in the fermenting process. Divide dough into55-60 grams portions and round up. Rest for 15 minutes at the room temperature.
Mix all the ingredients for the stuffing and set aside.
Press each portion into a round and place some stuffing in the middle of dough, seal the edges of the round to make a bun shape.
Ferment the dough for another 45 minutes until double in volume. After fermenting is done, brush the egg glaze and circle with some pudding on the top.
Bake in preheated oven at 170C/340F for 15-18 minutes until golden in colour. Turn buns on to a wire rack and let cool completely.
* Water Roux - Tangzhong Starter
50 g Bread flour
250 ml Water
A Water roux starter is a mixture of flour and water. That is to bring the 1 portion of flour and 5 portions of water to boil up to 65C/150F. This starter can be used in bread recipes to provide a characteristic soft and juicy texture. Japan is famous for its “water roux” starter bread.
In a bowl, whisk together the water and the flour.
Mix until well blended and lump free.
Place it on the gas stove and warm it up over the medium heat to reach 65C/150F. It takes about 2-3 minutes.
Cover loosely with plastic wrap and store in the refrigerator.
To use the starter, measure out the amount called for in a recipe and let stand at room temperature.
Unlike Sourdough starter, this special Tangzhong doesn't improve its flavour with age. So it's preferably to use up in 3 days.

full recipe is here
 
 
in the oven...for 22 minutes..
".. Ferment the dough for another 45 minutes until double in volume.."
I use only tuna for filling, but the best one:Rio mare - Tonno per pasta=160 gr
50 minutes later
the dough is ready..
adding the cold and cooked Water Roux to the flour,egg, yeast...
Here I'm cooking the "Water Roux - Tangzhong Starter "
also on tastespotting לשמחתי אתר צילום האוכל הטוב בעולם פרסם את תמונת הלחמניות טונה הטעימות הללו
תודות לאפיבא המקסימה שקיבלה במייל ושיתפה בכרטיס ברכה המזמר הזה,הצצתי לאתר וגיליתי גם את אלו-פתחו נא רמקולים
הטיפ היומי: המרת קמח לבן רגיל לקמח תופח-ל-500 גרם קמח נשתמש בחפיסת אבקת אפיה,החפיסה שוקלת 10 גרם-כשתיים וחצי כפיות אבקה, כוס קמח סטנדרטית שוקלת 140 גרם קמח, מכך יוצא שלכל כוס קמח רגיל, נוסיף 2.8 גרם אבקת אפיה שזה פחות מכפית אבקת אפיה,הורדנו בכך גרם ומשהו חומר התפחה, האם יעשה הבדל המאפים.. ננסה ונראה

May 29, 2007

כלי מדידה

Here are my measuring cups ..I use them in every recipe- which one do you use?
בואו נדבר על כוסות מדידה.. וכן, אנא לחצו עם העכבר על התמונות של כלי המדידה לצפייה נוחה בגודלן המלא
כמה אופים חובבים משתמשים בכלי מדידה מדוייקים ? זו אכן שאלה טובה..אם לא השתמשתם עד היום,הגיע הזמן להתחיל
השאלה עולה מידיי פעם:באיזה כוסות או כלי מדידה אתם משתמשים ? והתשובות משום מה רבות ..אני קוראת תאורים של כוסות שתיה מזכוכית בכל צורה וגודל, שימוש בכוסות חד פעמיות למדידת נוזלים ולא רק, בקבוקי מאכל של תינוקות ועוד כיד הדימיון..האם לכולנו אותן הכוסות ? האם אלו כלי מדידה למדידת/שקילת חומרים לאפייה בעיקר? - כמובן שלא. יש כלי מדידה לחומרים יבשים/נוזלים ,אלו כלים אחידים שמקובלים פה ובכל העולם, כלים שעוזרים לנו לקבל תוצאה מדוייקת בעיקר בתחום האפייה, תוצאה זהה בכל פעם.ואלו כלי מדידה בינלאומיים
בואו נעשה קצת סדר, לפני שממשיכים לאפות - לדעתי מתכון מקצועי נרשם במקסימום מידע ולא מותיר כמעט שאלות בפי הקורא,אחד הפרמטרים לכתיבת מתכון מקצועי, היא רישום המרכיבים בגרמים-במ"ל- ובכוסות מדידה,לעיתים נקבל מתכון שרשום בכל כלי המדידה לעיתים רק באחד מהם, אבל-תמיד תמיד מדובר על כלי מדידה מהסטים של כלי המדידה ולא כוסות מגוונות שיש לכם בבית. שקילת או מדידת החומרים טרם שימושם באופן מדוייק יעזרו לנו לקבל תוצאה אחידה, מדוייקת וטעימה..וקרובה מאוד לזו של נותן המתכון
למתכון מקצועי יהיו לעיתים גם טיפים שייסיעו לכם להגיע לתוצאה מושלמת או הכי קרובה לזה,כלומר מה להוסיף או לגרוע מבצק דביק,איך נדע שהמאפה מוכן, האם תפח מספיק ועוד ועוד. רכשתי כלי מדידה, לפני שנים , ומאז הם תלויים אצלי במטבח -סט הכוסות וסט הכפיות ממש על השיש בקולבים קטנים, כוסות המדידה נמצאות גם בקרבת מקום
בחודש האחרון התחדשתי במשקל דיגיטלי ,המשקל אינו מקצועי ממש או של חברה מוכרת.. אבל תווך הדיוק שלו הוא בין 1 גרם עד שני ק"ג,המשקל מסייע לדיוק טביעת העין שלי, ול"שקילה" ידנית של הבצקים ,לחמניות, לחם וכד' וגם לכמויות זעירות הרבה יותר
ישנם כל מיני גדלים של כפיות במטבח שלכם, כל מיני ספלים לתה או קפה, עם ידית וגם בלי.. וגם כלים חד פעמיים רבים... אבל הם לא זהים בתכולתם, ואינם נחשבים כלי מדידה
כוס מדידה
חצי כוס מדידה
שליש כוס מדידה
רבע כוס מדידה
למשל:כוס מדידה מהסט הזה מלאה בסוכר, מסט זה, שוקלת = 200 גרם
כוס מדידה מהסט הזה מלאה קמח רגיל מסט זה שוקלת =140 גרם
הסט הלבן זה סט כפיות המדידה, מכיל
כף מדידה
כפית מדידה
חצי כפית מדידה
רבע כפית מדידה
ראיתי גם סטים שמכילים כמות של כף וחצי מדידה, בחלק מהסטים הכפיות מוארכות יותר, תכולה זהה
בסטים האלו יש להכניס את החומרים היבשים וליישר עם היד או סכין , שלא יהיו גבעות, כי זה שוקל יותר

..הנה, הסט שלי, צר לי אבל הוא מאובק מקמח
אז מה יש לנו פה?הסט הירוק: סט כוסות מדידה, מכיל

Measuring Cups and Spoonsכוסות וכפיות מדידה
סט כלי מדידה במ"ל לנוזלים הנה, חלק מהסטים שלי , בהם אני מודדת נוזלים כשמצויינת מידה במ"ל, כמובן שגם הכוסות המדידה הירוקות למדידת חומרים יבשים,משמשות למדידה של נוזלים המצויינים בכוסות מדידה, למשל: שמן, דבש, טחינה גולמית
אם יצויין לי במתכון כוס קמח שרשומה במ"ל , אמדוד אותה בכוס הזו ולא בסט בקודםאז מה יש לנו פה
משמאל קנקן מדידה לדציליטרים וכוסות מדידה, נרכש באיקאה בתוכו אני אוהבת להתפיח שמרים עם נוזלים, לא יודעת עד כמה עמיד לנוזלים חמים, לכן אני יוצקת לתוכו רק נוזלים פושרים/חמימים, ניתן לכיסוי עם מכסה או צלוחית
לידו כוס מדידה דו צדדית,מזכוכית ועם ידית , כיתוב אדום, יש כמוה תוצרת "פיירקס" , הכי שימושית אצלי , גם למים רותחים, גם למדידה וגם להתפחת שמרים, טרם הוספה לבצק.
מימין כוס מדידה מוארכת לחומרים מגוונים, דיי חדשה אצלי, נרכשה בשוק
Measuring Cups, Liquid וזה המשקל החדש, נח מאוד לשימוש,המוצרים ברובם אינם מונחים ישירות על המשקל , אלא בתוך כלי או קערה שנשקלים קודם, המשקל מאופס ,ואז יש שקילה מדוייקת
יש לי גם את המשקל הענתיקה האדום שאני מאוד אוהבת וניצב קבוע על המקרר, ושימש את אבא שלי ,הדיוק שלו זה.. 20 גרם עד שני קילו, אבל זה כבר סיפור אחר.אפשר לשקול איתו גם ולא רק את הפיטריות מהשוק..
לקריאת הדיון המעניין בעניין זה אתם מוזמנים להכנס לפה
עוגת גבינה חמה -מתכון של רוזה סובול, דיירת -בית בכפר עוגת גבינה של נעמי מזרחי מקיבוץ כפר מסריק
מבוקשים מתכונים נוספים לעוגות גבינה חמות,כמו אלו המוגשות בבתי מלון/קיבוצים- מתכונים אמינים מבית טוב יתקבלו בברכה, תודה

*" Why don't Jews eat Jewish?, Why only at holidays?" - read about it - here /forums-egullet
* Jewish Food - many links + jewish cooking

May 24, 2007

**בורקס של אימא

Blogs I love/new links - come and visit them too:
* Marta is Italian, she was born in Piemonte, Italy ,and came to the US a little more than 2 years ago,her food Blog was born in 2006.Her Blog is about Italian food, food events,trips and much more. It's marta's Blog: An Italian in the US .Oh yes: please don't miss her 19 wonderful Bread recipes (I will try them all !), thank you marta :-)
* Paul and Freya are....Writing At The Kitchen Table -just here ,every post has a nice title, a story and a interesting recipe, I have lot of readind there !
* " What do you think is the Best Stuff in the world?" - read about it here
Mom's Bourekas - a low fat and a fantastic dough: מסעדת סלימי- ברחוב נחלת בנימין 80 תל אביב- המלצה על מסעדת הפועלים עם מטעמים פרסיים-המלצה טרייה מפורום האוכל של אורט, תודה על ההמלצה. נקרא מצויין - פה
בורקס של אמא שלי
mom's dough recipe for sweet or salty fillings: 4 cups AL flour mixed with 3/4 cup oil (not olive oil)+1 cup water. make a dough ,refrigerat it for 1/2 hour or more.divide the dough to 4, roll each part thin on an oiled surface, put any filling you like:potatoes, salty cheeses..roll tight, and bake at 350F (180c) for 20 minutes or until golden.serve warm or cold.

Zingerman’s Funky Chunky Dark Chocolate Cookies
/Saveur
1 2⁄3 cups all-purpose flour
3⁄4 tsp. baking soda
3⁄4 tsp. fine sea salt
2 vanilla beans
1⁄2 cup butter, at room temperature
1⁄2 cup firmly packed muscovado or dark brown sugar
(I use dark brown sugar)1⁄4 cup plus 2 tbsp. sugar
1 large egg
8 oz. dark chocolate, broken or chopped into bite-sized pieces
(I used 200 gr chocolate 70%)4 oz. walnut halves and pieces, toasted
H O W
1. Preheat oven to 350°.
2. In a small bowl, whisk together the flour, baking soda, and salt.
3. Split the vanilla beans lengthwise with a small, sharp knife. With the tip of a small spoon, scrape out the seeds into a large bowl (reserve the pods for another use). Add the butter and mix together. Stir in the sugars and egg until creamy. Gradually stir the flour mixture into the butter mixture until thoroughly combined, then stir in the chocolate pieces and nuts. Chill the dough for 10 minutes in the refrigerator.
4. Line two baking sheets with parchment paper. For each cookie, form 1⁄4 cup of the dough into a ball, then press out on the cookie sheet into a 3 1⁄2" round, about 1/4" thick. Place the rounds of cookie dough about 1 1⁄2" apart.
5. Bake, one sheet at a time, for 7–10 minutes (I baked them for 11-12 minutes), or until cookies are golden brown and baked through. Cool on the baking sheet for 1 minute, then transfer to a rack.
6. Serve hot or cool and store up to 2 weeks, although to keep them that long you may have to hide them as well.
* I've got 20 cookies , and believe me they are BIG enough
 
  עוגיות שוקולד ואגוזים, חצי רכות, מצויינות, השתמשתי בשוקולד 70 אחוז
וסוכר חום כהה, לאפות טיפה יותר מעשר דקות. קיבלתי 20 עוגיות ולא שתיים עשר
* Nice to find : Carmit's Blog : Rappyamhappy in English .
One more cheese is going to sleep in my refrigerator for a night
עוגיות שוקולד ואגוזים-העוגיות זכו להצלחה, הנה מגוון נוסף
כוס ושני שליש קמח רגיל
שלושה רבעים כפית סודה לשתיה
חצי כפית מלח
שתי כפיות תמצית וניל
מאה ועשרה גרם חמאה רכה
חצי כוס סוכר חום כהה או סוכר דמררה- שמתי הפעם סוכר חום כהה
רבע כוס + 2 כפות סוכר לבן
ביצה גדולה
מאתיים גרם שוקולד מריר שבור לחתיכות קטנות-שמתי הפעם שוקולד 70% ספלנדיד שקל לשבור אפילו ביד
מאה גרם אגוזים קצוצים

ההכנה
לחמם תנור לחום בינוני
לרפד תבנית גדולה בנייר אפייה
בקערה קטנה לערבב קמח+סודה לשתיה ומלח
בקערה גדולה לטרוף חמאה, וניל, 2 סוגי סוכר, להוסיף ביצה
להוסיף תערובת קמח לתערובת חמאה לערבב היטב. להוסיף שברי שוקולד ואגוזים קצוצים. לערבב ליצירת בצק. לצנן 10 דקות במקרר
בעזרת כף ליטול כמות מהבצק לשטח מעט ביד ולהניח על נייר האפייה במרחקים
לאפות בתנור החם (חום בינוני) כ- 10 דקות (תלוי בתנור, אפיתי כ-11 דקות ). לקרר בתבנית דקה או שתיים לפני שמוציאים
העוגיות מתקשות ומרקמן הן חצי רכות חצי קשות וטעימות מאוד
לאחסן בכלי אטום עד שבועיים
הערה:במקור מתקבלות מכמות זו -12 עוגיות, לי התקבלו – 20 עוגיות

May 23, 2007

Will you make a cheese with me? גבינה ביתית

Will you make a cheese with me?.. It's Shavuot today ! I'm often asked about replacing the Israeli white cheese in my cheesecake recipes with any american cheese; The common cream cheese can't always replace the Israeli soft -white cheese.This white and soft cheese is a very popular cheese here, you can find it everywhere , that is a low fat cheese, only 5% or 9% fat (but you can find even 1/2% + 1% +3% fat cheese), we eat or use it for our cheesecakes, here in Israel.I hope you've notice, I love home-made food, less industrialized food is better for me, I even don't buy my bread [but the buttter, yes :-) ], so.. for today's holiday(the white holiday) - Shavuot, I decided to make my cheese at home, in that easy way,without milk or withour and cookig , that way my mom use to make for years, even yesterday.soon









May 22, 2007

Pizza Recipe

Here is my fresh Pizza collection... Pizza with za'atar !
* Reading: Genevieve cuisine site brings many Food links here *
שאלה שעולה לא מעט,בעת שימוש או המרת מתכונים אמריקאיים לחומרים מקומיים, היא
מה זה -shortening
שורטינג, זה שומן צמחי מוקשה,בהיר בצבעו,נפוץ בעיקר בארצות הברית, להרחבת המידע ניתן
לקרא פה, וזה יצרן השורטינג הזה, אחד מהנפוצים. אישית אני ממירה את השורטינג פשוט לחמאה
Here are my fresh hot green peppers, what shell I do with them ? ... רעיונות לשימוש הפילפלים שלי יתקבלו בברכה Eros Ramazzotti- Per me per Sempre + Eros Ramazzotti - Un angelo non é

Pizza Recipe/Real Italian Food by Paul lay
makes 4 pizzas about 25cm
for the dough :
7 gr dried yeast =2 ts
450 gr strong white flour = I use bread flour
300-350 ml warm water
1.Mix the dry ingredients in a bowl (or mixer bowl..), stir in the warm water (not all the water)
2.Make the dough into a ball and place it on a lightly floured surface; knead for 10 minutes until dough is smooth and elastic.
3.Allow to rise for about 1 hour, until nearly doubled.
4. Preheat the oven to 240c (475F)
5. Flatten the dough and divide into 4 balls.
6. Flatten each of the balls into a circle, add your chosen topping... bake for 8-10 minutes until the outer crust is brown


the same pizza but unbaked
Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com

May 21, 2007

עוגות גבינה ומטעמים אהובים לחג השבועות

עוגות גבינה ומטעמים אהובים לחג השבועות - מעל 50 !!! מתכונים בדוקים ומוצלחים,להנאתכם

טירימיסו פירות יער -בתמונה למעלה
עוגת גבינה שוודית- קולונריה עולמית
איך מכינים גבינה בייתית
מאפה כרישה וגבינה יווני
לחמניות קשר עם חמאה וגבינת ריקוטה
מעטפות גבינה הונגריות
עוגת גבינה וביסקויטים ללא אפיה
כיכר לחם על בסיס חלב
עוגת מוס שוקולד עם גבינת מסקרפונה
פאי תפוחי אדמה ושמנת מתוקה
עוגת מוס שוקולד גבינה
לחם שיבולים חגיגי לשבועות
צמת שמרים גבינה מעולה
עוגת גבינה נוסח ניו יורק מופחתת קלוריות
עוגת גבינה נוסח ניו יורק בקובץ להדפסה
פרטצל עם חמאה מעולה
עוגת גבינה קרה עם בסיס פיסטוקים ותמרים
מקפא מנגו/פרי אחר ושמנת
סינבון בציפוי גבינת שמנת- הכי טעים שאכלתם
לחמניות בצורת שבלול עם חלב וחמאה
פפאנש - כופתאות גבינה מבושלות/מטוגנות-מתכון חדש ונפלא
קבצי מתכונים חלביים

אל תהססו לפנות בכל שאלה
מאפה גבינה מלוח- מתכון זה לא נוסה
זיטי אפוי בגבינות ופסטו -נראה טוב ,לא נוסה
עוגת שמנת חמוצה ופרי- המתכון הגרמני לא נוסה
כופתאות שמרים בחלב,אפויות, מתכון בגרמנית - לא נוסה-קריא פה


למעלה-מתוך חוברת ישנה מאוד של מתכוני חלב שאמא נתנה לי

עוגת גבינת שמנת- מעולה וחגיגית -המתכון :הראשון בקובץ המתכונים- למעלה

Above : Cheese Dishes For Shavuot -most recipes are in english ! (any help is needed? pls. let me know)

קישור מעניין לכתבה על היוצר והשחקן המוערך על ידי:צחי גראד
הכול לבן / נחמה שני-מתוך אתר אורט ישראל

ROOT BEER CAKE

What is root beer or do we have this beer here, in Israel...? No we have no root beer here, only the usual 'black beer' (or malt beer) which is made of :water,malt,sugar,hops ,caramel and CO2..is this the same as root beer? I would realy like to know. So, I could not wait again..using beer for a cake, cooking it.. and guess what ? I've gut a very nice brown-even small cake in minutes. :-)


ROOT BEER CAKE /Root beer org 

1 1/4 cups all-purpose flour 1/2 teaspoon baking soda Pinch salt 1 cup root beer (do not use diet) 3/4 cup packed light brown sugar 1/4 cup ( 1/2 stick) unsalted butter, softened 2 eggs 1/2 teaspoon pure vanilla extract Heat oven to 350 degrees. Grease an 8-inch spring-form pan. For cake, sift together flour, baking soda and salt; set aside. Put 1 cup root beer in a small saucepan; boil, uncovered, until it is reduced to 1/2 cup, about 5 minutes. 
Cool to lukewarm. Beat brown sugar and butter in large bowl of an electric mixer on high speed until light and fluffy, about 2 minutes. 
Add the eggs, one at a time, mixing well after each addition. Stop the mixer and add the reduced root beer and vanilla. Mix just to combine. Fold in the dry ingredients with a rubber spatula. Transfer batter to prepared pan. Bake until a toothpick inserted in the center comes out clean, 45 to 50 minutes. Cool 5 minutes. Poke holes all over top with a toothpick. Brush with about 3 tablespoons of the root beer. Remove the sides from the pan and cool cake completely. For frosting, mix 6 tablespoons root beer, confectioners??? sugar, butter and vanilla in a small bowl to make a thin frosting. Spread over top of cooled cake, letting it drip down the sides. [I've baked this cake in 9inch pan and 30 minutes only, without any topping]

the beer before cooking..

May 19, 2007

פיתות זעתר Greek Cinnamon rings , Za'atar Flatbread














Za'atar Flatbread
/King Arthur Flour Za'atar,
Lemon And Oil Topping
1/4 cup za'atar spice
1/2 teaspoon kosher salt
juice of two lemons, about 1/2 cup juice (I use only 1 lemon)
3/4 cup extra-virgin olive oil (I use onlr1/3 cup oil)Bread
1 tablespoon instant yeast
2 cups lukewarm water (l00°F to 110°F)
2 teaspoons granulated sugar
2 tablespoons extra-virgin olive oil
2 cups King Arthur Unbleached All-Purpose Flour
5 cups King Arthur Unbleached Special Bread Flour (I use 4 cups Bread flour)
1 3/4 teaspoons kosher salt

H O W
Topping: Stir together all the ingredients in a small bowl and set aside.
Bread: Whisk together the yeast, water, and sugar. Stir in the oil, the all-purpose flour and most of the bread flour, then the salt.
Mix to form a soft dough. Knead the dough for 8 to 10 minutes, till it's elastic and supple, adding additional flour as needed.
Place the dough in a large, well-greased bowl, cover with plastic wrap and a tea towel, and let rise until doubled. Alternatively, allow the dough a long, cool rise in the fridge, several hours or overnight (or up to 3 days). Bring the dough to room temperature before shaping; it'll rise as it warms up.
Divide the dough into 8 pieces.

Stretch or roll the pieces into irregular slabs, and let rest for 15 minutes, covered with a tea towel.
Spread some olive oil/za'atar mixture onto each piece of dough.
Preheat the grill to its hottest temperature. Place the flatbreads gently on the grill.

Cover and bake for 1 to 2 minutes, then check for doneness. Allow to bake until the tops begin to brown.
 Brush with additional topping if desired, and remove from the grill.
Yield: 8 large, irregular-shaped flatbreads


It's getting warmer...















Koulourakia Me Kanela - Greek Cinnamon rings with currants
/ based on Culinaria Greece טבעות קינמון מיוון
60 cookies
500 gr AP flour
2 ts baking powder
1.5 ts cinnamon
1/4 ts cloves
1/4 ts nutmeg
200 gr sugar
250 ml olive oil
1 TB brandy
50 ml mineral water
50 ml orange juice
1 ts orange zest

H O W Preheat the oven to 350F (180C).
Sift the flour and baking powder,mix in cinnamon,cloves and nutmeg.
In a mixer (or by hand)mixsugar,olive oil,brandy,water and orange juice+zest.add the flour mixture, knead all the ingredients to form a smooth dough.
make small balls and roll each one to 4in (10cm)long ,press the ends together to make a ring and decorate each one with 2 currans,bake for 20 minutes or more until golden brown.


עוגיות שמקורן ביוון, אינן מכילות ביצים או שומן מוצק, אלא שמן זית ותבלינים, טעימות
Sous la hotte de Bergamote - Bergamote's Blog is full with desserts


פיתות זעתר/ או לחמי זעתר שטוחים

תערובת הזעתר-במתכון המקורי יש שימוש בכמות כפולה של ציפוי,אני מצאתי שכמות זו מספיקה וטעימה
אפשר להכין כפול ציפוי זעתר, שיהיה במה לטבול

לתערובת הזעתר
 רבע כוס תבלין זעתר
רבע כפית מלח גס
מיץ מלימון עסיסי אחד
 שליש כוס שמן זית

לבצק
כף שמרים יבשים או 3 כפות שמרים טריים-שמרית
שתי כוסות מים פושרים
שתי כפיות סוכר
שתי כפות שמן זית
שתי כוסות קמח לבן רגיל
ארבע/חמש =5-4 כוסות קמח מיוחד ללחם -4 כוסות הספיקו לי
כפית+שלושת רבעי מלח

:ההכנה
.לערבב את כל חומרי הציפוי ולשמור בצד
לערבב:שמרים+מים וסוכר. להוסיף שמן,קמחים ומלח (בסוף
.ללוש לבצק מוצק וחלק, להמשיך ללוש עוד 8-10 דקות
להתפיח בקערה משומנת עד שכפול (כשעה), לקראת סוף ההתפחה הראשונה- להדליק את התנור ולחם אותו על החום הגבוה ביותר 250 מעלות
לחלק הבצק ל - 8 חלקים. לרדד כל אחד לגודל של פיתה ולהניח לרבע שעה מכוסה
למרוח על כל אחד מציפוי הזעתר.(אני עושה קודם טיפה שקע ושוליים, שהציפוי לא ייזל
.לאפות בתנור החם מאוד על המדף העליון ביותר, כ- 10 דקות
 
Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com