November 22, 2007

Onion Bread לחם בצל מופלא

What to read - where to visit today :
* Paola's brother and father both owned restaurants, so they know how to find the best cuisine wherever they travel! ; As they wrote "..On our tours we are always looking for memorable culinary experiences to provide our customers..."- take alook here is their recipe collection
באתר של חברת נורקייט כתוב שהם החברה הגדולה והמובילה בארץ בענף ההסעדה המוסדית והעסקית. עם התמחות במתן מכלול שירותי הסעדה למגוון לקוחות רחב של כל תחומי המשק ובפריסה ארצית.וכן, יש להם גם מתכונים, הביטו וראו, לא ניסיתי עוד דבר, אשמח לקרא מכם
שאלה שנשאלת לאחרונה, איך מכינים את צורת הפרפרים מבצק שמרים? לתועלת כולם, אני מעלה שוב מיני סדנא שלנו מלפני שנים אחדות,שם תוכלו למצוא הסבר מצולם ,שלב אחר שלב איך יוצרים פרפרים יפים,וזה קל יותר ממה שניתן לחשוב-הנה פה

לחמניות פרפרי קינמון
החומרים לבצק
שליש עד חצי כוס סוכר
כפית מלח
שבע גרם שמרים יבשים
חמש כוסות קמח
כוס חלב
מאתיים גרם חמאה
שתי כפיות וניל
שתי ביצים
מלית
חצי כוס סוכר חום
חצי כוס אגוזים קצוצים
חצי כוס צימוקים
כפית קינמון
Cinnamon Butterfly Rolls
דוגמית אחת טריה מהיום
Onion Bread לחם בצל
* Above - the bread bottom-
Onion Bread - The recipe
750 gr all-purpose flour
1.5 ts salt

1 TB dry yeast = 11 gr (or 30 gr fresh yeast)
1/2 ts sugar
1 1/2 +1/4 cup warm water
__________________________
1 small onion
sesame seeds


Mix flour and salt.
Dissolve yeast+sugar+ 1/2 cup of the water ,cover and leave for 5 minutes or until frothy.
Put the flour mixture in the mixer bowl (or mix it by hand), make a hole in the center ,and add the yeast mixture and the rest of the water, knead dough until smooth and elastic, 5- 10 minutes. (you can add more water/flour as needed)
Place dough in a large oiled bowl, cover and leave in a warm place for 1 to 1 1/2 hours - until well risen and doubled in size.
Knead the dough again,form a round ball.
Slice an small onion to thin slices.
Sprinkle sesame seeds and the onion cuts on a big surface, roll the round loaf in it..
Let the bread rise again , for an hour or more (until doubled in size)on the baking dish .
Meanwhile , preheat the oven to 250C. When well risen- Bake the bread for 20 minute in the hot oven.
Reduce the heat to 170C and bake for 25 minutes .
Cool on a wire rack . I hope you'll Love this Bread as we do !! - recipe + pictures for this Bread But with fried onions inside id
Here


לחם בצל
שבע מאות וחמישים גרם קמח רגיל
כפית וחצי מלח
כף שמרים יבשים=11 גרם או 30 גרם שמרים טריים
כפית סוכר
כוס ושלושת רבעים מים חמימים
בצל קטן
שומשום
:איך מכינים את הלחם הטעים טעים הזה
.בקערת המיקסר לערבב קמח ומלח
.להמיס שמרים+ סוכר בחצי כוס מים חמימים, לערבב ולהתפיח מכוסה 5 דקות עד שתוסס
.להוסיף תערובת שמרים תוססת לגומה בקמח, להוסיף יתר המים, בהדרגה, ללוש 5 עד 10 דקות
.להתפיח שעה עד שעה וחצי. ללוש את הבצק וליצור כדור
.לפרוס בצל קטן, דק, לפזר טבעות בצל ושומשום על משטח, לגלגל לתוכם את כדור הבצק
.להניח על תבנית גדולה ,להתפיח שעה נוספת או עד שכפול בנפח
.לחמם תנור ל- 250 מעלות, לאפות את הכיכר 20 דקות, להנמיך את החום ל- 170 מעלות ולאפות
.עשרים וחמש דקות נוספות.לצנן על רשת
רוגאלך של מרילין
התמונה מעלה- תמונת הרוגאלך המוקטנת של מרילין .היא הכינה וצילמה - הראיתם רוגאלך יפים כאלו קודם? רוצים להכין גם? הציצו בבלוגה- תמצאו הוראות הכנה - ממש פה

TL ו- ELשאלה שנשאלה באחד הפורומים : מה זה
המענה פשוט ואחד הוא :אלו אמות מדידה המקובלות יותר במטבח/בשפה הגרמנית-ר"ת או קיצורי המילים בגרמניות כף אכילה וכפית התה
ELכף אוכל
TLכפית

November 16, 2007

Sweet Challah for a sweeter weekend חלה מתוקה

It's a new Sweet Challah recipe, I've just got it this week from myrecipes.com newsletter.
So soft,So silky inside , sweetened with honey .. maybe it's the best sweet Challah Ever !
Let the dough rise three times , then you'll get a rich, complex flavor. This recipe is a must for you/for your family or as a gift for someone you love... ; Please don't wait till the weekend, come and bake this Bread now.. like I did ! D:-)

Sweet Challah/my recipes.com -The recipe : חלה מתוקה

1 package dry yeast (about 2 1/4 teaspoons)
1 cup warm water (100° to 110°)
3 tablespoons honey
Dash of saffron threads, crushed
3 tablespoons butter, melted and cooled
1 teaspoon salt
1 large egg
3 cups bread flour (about 14 1/4 ounces), divided
1 teaspoon cornmeal - I didn't use it
1 teaspoon water
1 large egg yolk, lightly beaten
1/4 teaspoon poppy seeds
H O W
Dissolve yeast in 1 cup warm water in a large bowl; stir in honey and saffron threads. Let stand for 5 minutes. Add melted butter, 1 teaspoon salt, and egg; stir well with a whisk.
Lightly spoon flour into dry measuring cups; level with a knife. Add 2 3/4 cups flour to yeast mixture, and stir until a soft dough forms. Cover and let stand for 15 minutes.

Turn dough out onto a lightly floured surface. Knead until smooth and elastic (about 8 minutes); add enough of remaining flour, 1 tablespoon at a time, to prevent dough from sticking to hands (dough will be very soft).

Place dough in a large bowl coated with cooking spray, turning to coat top. Cover and let rise in a warm place (85°), free from drafts, 40 minutes or until doubled in size. (Gently press two fingers into dough. If indentation remains, the dough has risen enough.)

Punch dough down. Shape dough into a ball; return to bowl. Cover and let rise an additional 40 minutes or until doubled in size.

Punch dough down; cover and let rest 15 minutes.

Divide dough into 3 equal portions. Working with 1 portion at a time (cover remaining dough to prevent drying), on a lightly floured surface, roll each portion into a 25-inch rope with slightly tapered ends. Place ropes lengthwise on a large baking sheet sprinkled with cornmeal; pinch ends together at untapered ends to seal. Braid ropes; pinch loose ends to seal.

Cover and let rise 20 minutes or until almost doubled in size.

Preheat oven to 375°.
Combine 1 teaspoon water and large egg yolk, stirring with a fork until blended. Uncover loaf, and gently brush with egg yolk mixture. Sprinkle evenly with 1/4 teaspoon poppy seeds.

Bake at 375° for 30 minutes or until loaf sounds hollow when tapped. Cool on a wire rack.print this recipe
 full recipe + here אכן,זו החלה המתוקה הכי טובה שיש, רוצו להכין, ושתפו בתוצאות
before baking ... חלה בהתפחה
and after baking .. לאחר האפייה, איזה ריח




Where to visit - What to read:
1. Farid Zadi will tell you some of the Algerienne Cuisine secrets- come and visit his
chef's Blog (down-Farid's pic.) . אוכל מאלג'יר

 
חלה מתוקה – 
חומרים נחוצים
שבעה גרם שמרים יבשים=2.25 כפיות מדידה או פי שלוש שמרים טריים
כוס מים חמימים, 3 כפות דבש, קורט זעפרן טחון
ארבעים וחמישה גרם חמאה מומסת ופושרת,כפית מלח, ביצה גדולה,שלוש כוסות מדידה קמח מיוחד ללחם= 420 גרם
למריחה על החלה לפני האפיה: חלמון גדול+ כפית מים
לזריה :שומשום או פרג שלם

:ההכנה
להמיס שמרים בכוס המים, להוסיף דבש וזעפרן. לבחוש ולהניח מכוסה לחמש דקות
להוסיף חמאה מומסת,מלח, ביצה, לערב היטב. עכשיו להוסיף שתי כוסות קמח ועוד שלושת רבעים כוס קמח. לערבב היטב, לכסות ולהניח לחמש עשרה דקות
ללוש את הבצק, שעכשיו דביק משך שמונה דקות, להוסיף במהלך הלישה כל פעם כף אחר כף קמח- מיתרת הקמח שנותרה לנו, ואולי עוד טיפה.הבצק יהיה רך מאוד
להתפיח את הבצק- זו התפיחה השניה למשך 40 דקות או עד שכפול בגודלו
להכות בבצק להוצאת האויר, ליצור כדור, להחזיר לקערה, להתפיח לעוד 40 דקות או עד שכפול בנפח
ללוש את הבצק שוב, לכסות לרבע שעה
לחלק את הבצק ל- 3 חלקים שווים.לגלגל כל אחד לגליל באורך 25 ס"מ. ליצור משלושת הגלילים צמה יפה
לכסות את החלה ולהתפיח עד שכפול, אפילו פחות משעה,בינתיים לחמם תנור לחום של 190 מעלות
לפני הכנסת החלה לתנור למרוח בחלמון עם כפית המים, ולפזר פרג שלם או שומשום
מרחתי את החלה שלוש פעמים, המתנתי בין מריחה למריחה מעט זמן
לאפות כ- שלושים דקות. לצנן מעט ולאכול. החלה יפיפיה ומצויינת עבורכם או כמתנה- חסר לכם רק סרט קשירה ואריזה
 
Above - Arik Einstein in his song : Saturday's morning
שאלת גולש /ת באחד הפורומים בארץ:כשכתוב במתכונים לועזיים חפיסת שמרים- כמה גרם זה? יש במקרה זה תשובה אחת :שבעה גרם שמרים יבשים, שזה שתיים ורבע כפיות מדידה בדיוק.מידת חפיסה זו מקובלת בארה"ב בעיקר3.Get Your Greek On-
It's a Greek dish, which I didn't try yet : "Spanakopita" looks wonderful. Erin Cooks and gives a detailed recipe for this dish - just here (the baked dish pic. by Erin) מאפה פילו-תרד-גבינות ישירות מיוון

November 11, 2007

The winter is here ..it was raining all day , everywhere!

The Mocha flavor makes the difference in these cookies:

Mocha Cookies עוגיות מוקה
cream together:
1/4 lb butter
1/2 cup white sugar
1/4 cup brown sugar
Add:
1 ts vanila
Add 1 egg, beat well
Sift together and add: 1 1/8 cups AP flour+1/2 ts baking powder+1/2 ts salt+1 ts instant coffee
Now add: 1/2 cup chocolate pieces.chill dough.form into balls.Bake in 375F for 10 minutes or until done.
And these cookies are very very thin and crispy:


Buttery Oatmeal Crisps /bhg.com עוגיות קוואקר דקות ופריכות
Ingredients
1-3/4 cups quick-cooking rolled oats
3/4 cup sugar
3/4 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
3/4 cup butter, melted
1/4 cup light-colored corn syrup
1/4 cup whipping cream
1-1/2 cups semisweet chocolate pieces [I didn't add the chocolate]
3 tablespoons shortening
Directions
1. Preheat oven to 350 degree F. Line a cookie sheet with foil; set aside. In a large bowl combine oats, sugar, flour, and baking powder; set aside. In another bowl combine melted butter, corn syrup, and cream. Add butter mixture to oat mixture and stir until combined. For each cookie, drop dough by rounded teaspoons 3 inches apart onto the prepared cookie sheet. Bake 10 to 12 minutes or until bubbly and golden brown around the edges. Cool cookies on foil. Carefully lift edges of cookies, then peel cookies off foil.
2. In a small heavy saucepan heat chocolate pieces and shortening over low heat until melted, stirring occasionally. Dip one half of each cookie into chocolate mixture. Place on waxed paper to cool until chocolate is set. Makes about 60 cookies. Full recipe is
here

שלושה עידכונים- אוכל ישראלי ברשת - המשך יבוא *
אוכלים עם העיניים 2- תחרות מתכוני אורז ויש גם פרסים נאים לזוכים, כל הפרטים, נמצאים פה
מערכת תפוז- פורום האוכל , השיקה את מערכת מאגר המתכונים, כל משתמש רשום, שמבקש מפנינה האחראית בפורום על ההרשמה, יצורף לרשימת מעלי המתכונים ויוכל לתרום לפורום ממטעמיו- כל הפרטים - פה,כנראה עדיין בהרצה
בעוד כחודש יעלה לאויר אתר אוכל ישראלי חדש ,בשם "מבשלים", של השף חיים כהן וד"ר אלי לנדאו, שגם הוציאו ספר משותף.האתר יכלול מתכונים לפי מיונים שונים, סרטוני וידאו ומתן אפשרות לגולשים להעלות מתכונים משפחתיים משלהם.יש למה לחכות

My daffodil bulbs waked up this week... פקעות הנרקיסים נבטו באדנית
We're eating my mom's dry peas soup מרק אפונה יבשה וקבנוס של אמא שלי- נפלא

מוטי פליישר - אבשלום, ולמי שיש את השיר עופרה, מוזמן לקשר או לשלוח לנו, נודה מאוד

Above : Moti Fleischer - In the song :Absalom

פינת המציאה השבועית
מה זה? צלחת מלמין, גדולה מאוד- בקוטר 35 ס"מ,הצלחת נקראת:צלחת הגשה מאי, מסידרת טרופיקל סאמר.נמכרת כרגע ברשת גולף אנד קו ב-עשרים שקלים.מחיר מקורי כפול.למה זה טוב? בגלל גודלה, ניתן להגיש מעל עוגה עגולה, יפה להגשה וגם כמתנה..יחד עם העוגה. יפה לכל מזון קר או יבש, לטעמי.צבעוניות שעושה לי שמח
מעלצלחת ההגשה ,תראו מיכל קטן, עם סוגר, נרכש באותה הרשת,ונקרא :איחסונית בנדנה,מחיר רכישה שלי:עשרה שקלים,מחיר מקורי פי ארבע. למה בנדנה? נו זה ברור.יפה כמתנה או בשבילי.גם אני אוהבת מתנות

November 9, 2007

Sushi - Ran and Ronen's Workshop: סושי

It was Ran's and Ronen's first Sushi making, but Not the last one. It was my pleasure
watching them cooking the rice.. cutting .. rolling the Sushi, and then we were eating together, they use the Japanese sticks, I use my... fingers ..
:-)


הכנת סושי - מקורות לעיון
סדנא משנת 2002 של איריס המקסימה Iris Gסושי -כלים והכנת האורז מאת
ניצי מכינה סושי - הסבר מפורט
סדנת סושי שהובאה לפורום האוכל של אורט ע"י שרי -
קובץ וורד מצולם ומפורט
תקציר ההכנת הסושי על ידי רן ורונן
כלים וחומרים נחוצים
מחצלת ,אורז עגול וקטן מיוחד לסושי, שקית אחת אצות נורי- אלו היריעות השחורות האכילות,חומץ אורז,סוכר ומלח,אבקת וואסבי, רוטב סויה איכותי, דגים לבחירה-רן ורונן השתמשו בדג סלמון מעושן וקפוא פרוס דק ןמוכן לאכילה ובדג הרינג כבוש+ שומשום,ירקות שעשו בהם שימוש
גזר, גמבה, מלפפון, זנגויל טרי, צנוניות, בצל ירוק,מלפפון חמוץ, אבוקדו
לכ- 6 רולים - ארוכים, שמכל אחד נפרסו כ- 8 חתיכות היה נחוץ להכנת האורז
שתי כוסות מדידה של אורז לסושי מבושל עם 3 כוסות רגילות של מי ברז.האורז בושל כרבע שעה
לתערובת החומץ לכמות האורז הנ"ל היה נחוץ
חצי כוס חומץ אורז+ שתי כפות סוכר וכפית מלח
Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com
AddThis Social Bookmark Button

November 8, 2007

Blue and darker sky - is God up there ?...

When you work too hard, when you're busy all day, every minute, what can you/I do?
Watch the blue sky.. the sunset and just thinking ...
of my life here, far away from you ...

Feel free to enlarge every image , it's my small gift to you, for the coming weekend !





יש לכם תמונת שקיעה/זריחה יפה? אין לכם היכן לפרסם אותה? רוצים קצת להתפרסם , שקוראים מכל העולם יצפו בכישרונכם? שילחו לנו תמונה לכתובת המייל, ואנו נבדוק ונפרסם אותה, כל קרדיט יינתן לשולח. תודה

Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com 

November 3, 2007

New York Cheesecake עוגת גבינה נוסח ניו יורק – מופחתת קלוריות

Starting a new job , is sometimes like jumping into a cold water pool.. without knowledge how to swim ..
So, I have a new work place now, new partners, a new Boss, a new software to learn ,new and lot of tasks to do ..; After a week you'll feel always better, like me, now :-).
Last week was my first week at that new workplace. I have to learm this new job quickly, and as my new boss says.."The sky is the limit.." .Anyway ,besides the need for more hours aday..everything is Ok.
So for this weekend , which I was waiting for .. I got this new cheesecake recipe from the Myrecipes.com, by mail, for a low-fat version of the well known " New York Cheesecake ".
I have to change the recipe, couse I use local products ; I've baked the cake very late, last night, after the cake was baked I let her slip in the oven for a whole night. This cake is not too sweet, really low-fat and now is one of our favorite Cheesecake .Like my mom says :"oh I love cake like this one, perfect for me" .I agree ! :-)
New York Cheesecake / Cooking Light 
 













Crust:2/3 cup all-purpose flour
3 tablespoons sugar
2 tablespoons chilled butter, cut into small pieces [=30gr]
1 tablespoon ice water
Filling:4 cups fat-free cottage cheese [I use 700 gr Israeli white -low fat and dry cheese=cnaan cheese]
2 cups sugar [I use only 1.5 cups sugar]
2 (8-ounce) blocks 1/3-less-fat cream cheese, softened [I use 450 gr Israeli fat cheese] שמתי 2 נפוליון טבעי
1/4 cup all-purpose flour
1/2 cup fat-free sour cream
1 tablespoon grated lemon rind
1 tablespoon vanilla extract [I use home-made vanilla sugar, can you see the small black dots..every where?..] 1/4 teaspoon salt [I didn't add]
5 large eggs
Preheat oven to 400°.
To prepare crust, lightly spoon 2/3 cup flour into a dry measuring cup; level with a knife. Place 2/3 cup flour and 3 tablespoons sugar in a food processor; pulse 2 times or until combined. Add butter; pulse 6 times or until mixture resembles coarse meal. With processor on, slowly pour ice water through food chute, processing just until blended (do not allow dough to form a ball).

Firmly press mixture into bottom of a 9 x 3-inch springform pan coated with cooking spray.[I baked the cake in a 24cm round baking dish] Bake at 400° for 10 minutes or until lightly browned; cool on a wire rack.
Reduce oven temperature to 325°.

To prepare filling, strain the cottage cheese through a cheesecloth-lined sieve for 10 minutes; discard liquid.(I didn't do this) , Place cottage cheese in food processor; process until smooth.

Place 2 cups sugar(I use only 1.5 cups) and cream cheese in a large bowl; beat with a mixer at medium speed until smooth. Lightly spoon 1/4 cup flour into a dry measuring cup; level with a knife. Add 1/4 cup flour, sour cream, and remaining ingredients to cream cheese mixture; beat well. Add cottage cheese, stirring until well blended. Pour mixture into prepared crust.

Bake at 325° for 1 hour and 30 minutes or until almost set. Turn oven off. Cool cheesecake in closed oven 1 hour. Remove cheesecake from oven; run a knife around outside edge. Cool to room temperature. Cover and chill at least 8 hours. Full recipe is
Here + Print this recipe אנא יידעוני אם נחוץ לכם מתכון בעברית


 
unsweetened chocolate- שאלה שנשאלה על ידי קוראים שמבקשים לדעת על תחליף ישראלי למוצר המצוי במתכונים אמריקאיים
תשובה :יש להשתמש בשוקולד מריר רגיל, תוצרת מקומית,גם שוקולד בעל 56 אחוזי קקאו יהיה מצויין, אני משתמשת בשוקולד ספלנדיד 70% מוצקי קקאו, או שוקולד של ורד הגליל לשימוש יומיומי
 
 
עוגת גבינה נוסח ניו יורק – מופחתת קלוריות
------------------------------------------------------

לתחתית
שני שליש כוס קמח לבן רגיל
שלוש כפות סוכר
שלושים גרם חמאה
ככף מי קרח או מים קרים ואם אין..גם מי ברז

למלית
שבע מאות גרם גבינת כנען או טוב טעם
כוס וחצי סוכר
שתי חבילות גבינת נפוליאון שזה = 450 גרם
רבע כוס קמח רגיל = 35 גרם
חצי כוס מדידה שמנת חמוצה 15% שומן
קליפת לימון מגוררת
כף תמצית וניל או סוכר וניל איכותי
קורט מלח
חמש ביצים גדולות
ההכנה
לחמם תנור לחום של 200 מעלות
להכין תבנית קפיצית 24 ס"מ
הכנת תחתית העוגה
ניתן להכין במעבד מזון אני הכנתי ידנית: לערבב את הקמח עם הסוכר. לחתוך פנימה את החמאה בחתיכות קטנות, לערבב עד קבלת פירורים.לטפטף מעל מי קרח לערבב ליצירת תערובת פירורית ולא כדור בצק
לרפד את תחתית התבנית בנייר אפייה ולהדק מעל את התערובת הפירורית. לאפות בחום 200 כ- 10 דקות או טיפה יותר עד שמזהיב.לצנן על רשת
להנמיך את חום התנור לחום של 165 מעלות
הכנת מלית הגבינה
בקערה גדולה ,אפשר במיקסר, ערבבתי עם מטרפה ידנית-לא חשמלית, לערבב את הסוכר וגבינת השמנת. כשהמירקם חלק, להוסיף קמח, שמנת חמוצה,וניל, קליפת לימון, מלח, ביצים ולבסוף לפורר פנימה את הגבינה הרזה. לערבב היטב מספר דקות כדי שלא יהיו גושי גבינה.
לצקת על התחתית האפויה וצוננת
לאפות בחום 165 מעלות שעה וחצי = 90 דקות, עד שיציב.לכבות את התנור ולהשאיר את העוגה עוד שעה בתנור כבוי
להוציא מהתנור, ולאחר צינון נוסף להעביר בעדינות מרית או סכין ולשחרר את הדפנות
העוגה עשירה וגבינתית מאוד. ניתן לפרוס מנה גדולה ללא נקיפות מצפון, כיתבו לי איך התקבלה אצלכם
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com