September 30, 2009

Opera Fudge

Opera Fudge 
 

Opera Fudge
 פאדג' לבן - מתכון בעברית:כאן
2 cupa granulated sugar
1/2 cup milk
1/2 cup light cream
1 tbsp. light corn syrup
1/2 tsp. salt
1 tbsp. butter
1 tsp. vanilla
1/4 cup chopped candied cherries

H O W :
Butter sides of a heavy 2 quart saucepan. In it combine sugar, milk, cream, corn syrup and salt.
Cook over medium heat, stirring constantly until sugar dissolves and mixture comes to boiling.
Then cook to soft ball stage (238 degrees).
Immediately remove from heat and cool to lukewarm (110 degrees) without stirring.
Add butter and vanilla.
Beat vigorously until mixture becomes very thick and starts to lose its gloss.
Quickly stir in the chopped cherries and spread in a buttered 9 x 5 x 3 inch pan. Score in squares while warm; cut when cool and firm.
source :Better Homes and Gardens (also here).

Chanita.H© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו
התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה ורן

September 29, 2009

Tomatoes Stuffed with Rice

Tomatoes Stuffed with Rice עגבניות ממולאות אורז


Tomatoes Stuffed with Rice
 /Source: Saveur

8 firm, ripe medium tomatoes
1/2 cup Italian risotto rice
2 tbsp. finely chopped parsley
2 tbsp. finely chopped basil
2 cloves garlic, peeled and minced
1/2 cup extra-virgin olive oil
Salt and freshly ground black pepper
H O W
1. Position oven rack in top third of oven, then preheat oven to 400°. Pull stems off tomato tops, then trim about 3/4'' from bottom of each one and set ends aside. Working over a medium bowl, use a small spoon to carefully scoop out inner pulp without puncturing the walls of the tomatoes.
Arrange scooped-out tomatoes in a medium baking dish, and set aside.

2. Pass tomato pulp through a food mill or pulse in the bowl of a food processor to a chunky purée, then transfer back into bowl.
Add rice, parsley, basil, garlic, and oil; liberally season with salt and pepper.
Mix well. Spoon filling into prepared tomatoes (there may be a little filling left over), and place a reserved tomato end on top of each stuffed tomato. Drizzle a little oil over tomatoes, and bake until rice is swollen and tender and tomatoes are soft and well browned, about 50 minutes. Remove from oven, and set aside to cool to room temperature.

עגבניות ממולאות באורז
:המרכיבים
שמונה עד 9 עגבניות מוצקות, בשלות בגודל בינוני
חצי כוס אורז פרסי או אורז מיוחד לריזוטו
שתי כפות פטרוזיליה קצוצה דק
שתי כפות בזיליקום טרי קצוץ דק
שני  שיני שום קצוצות
עשר כפות שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס

:אופן ההכנה

לחמם תנור לחום גבוה 200 מעלות. להכין תבנית ריבועית בגודל 22 או 23 ס"מ. לשמן במעט שמן
לחתוך לכל עגבנייה את חלקה העליון 'המכסה' של העגבנייה. להניח את המכסים בצד. בעזרת כף גלידה או כפית עם שוליים חדים (לריקון תפוחים) להוציא את תוך העגבנייה, מבלי לפגוע בדופן העגבנייה. לצקת את תוכן כל העגבניות לקערה. את העגבניות המרוקנות לסדר בתבנית
לטחון את תוכן העגבניות קלות במעבד מזון, להחזיר לקערה
להוסיף: אורז, פטרוזיליה, בזיליקום, שום ומחצית כמות השמן זית . לתבל במלח ופלפל, לערבב היטב
בעזרת מצקת למלא כל עגבנייה במלית (מצקת אחת גדולה לערך לכל עגבנייה). לסדר מעל כל עגבנייה את המכסה שלה. לנטף מלמעלה את יתרת שמן הזית
לאפות את העגבניות כ- 50 דקות או עד שהאורז התרכך והעגבניות רכות ושחומות
.לצנן מעט ולהגיש
Chanita.H© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו
התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה ורן

September 12, 2009

Carrot and Ginger Tart for Rosh Hashanah

Carrot and Ginger Tart for Rosh Hashanah
A perfect Rosh Hashanah dessert
 

DOUBLE-CRUSTED CARROT AND GINGER TART
/"Cucina Ebraica" by Joyce Goldstein
פאי גזר וג'ינג'ר- מתכון בעברית

2-1/4 cups all-purpose flour, plus additional for rolling dough
1 1/2+ 1/2 cups sugar = 2 cups sugar
Pinch of salt
14 tablespoons (1-3/4 sticks) chilled unsalted butter, diced
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon fresh lemon juice
2 pounds carrots, peeled and coarsely grated (7 to 8 cups)
6 tablespoons finely chopped crystallized ginger ( I use only 4 TB)

H O W:

1. In a bowl or the container of a food processor, combine flour, 1/2 cup sugar and the salt. If using a food processor, whirl ingredients briefly to blend them; add butter, pulse until mixture is crumbly, and transfer to a mixing bowl. By hand, cut in the butter with a pastry blender or two knives to make a crumbly mixture.

2. Beat 1 egg with the vanilla, lemon juice and 1 tablespoon cold water.
Sprinkle this mixture over the flour mixture, and stir and toss lightly with a fork until the mixture can be gathered together to form a ball of dough. You may have to add a little more water.
Divide dough in two slightly unequal portions, flatten each into a disk, wrap in plastic and refrigerate at least 1 hour.

3. Combine carrots and remaining sugar in a heavy saucepan. Stir in a couple of tablespoons of water. Place over medium-low heat, and cook, stirring occasionally, until the mixture is thick and jamlike.
You may have to add a little more water to prevent the carrots from scorching. Stir in the ginger, and remove from heat.

4. Preheat oven to 375 degrees. On a lightly floured board, roll out the larger portion of pastry and fit it into a 9-inch pie pan. Spoon in the carrot filling. Roll out the smaller disk of dough, and place it over the filling. Trim edges. Beat remaining egg with 2 tablespoons water, and brush
some of this egg wash on the edges of the pastry.
Press the two layers together, and turn them under to form a slight rim. Crimp rim with your fingertips, or press with the tines of a fork to make a pattern. Cut a Star of David in the center of the tart, and brush the surface of the pastry
with remaining egg wash. Tart can also be finished with a lattice crust on top.

5. Bake until golden brown, about 25 minutes. Transfer to a rack, and cool fully.

Adapted from "Cucina Ebraica," by Joyce Goldstein -Full recipe Here



***
Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו
התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה ורן
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com